Азиатските пазари отчетоха най-високите си стойности от две години насам, след по-добрите от очакваните данни за БВП на Китай. През второто тримесечие на годината най-голямата икономика в САЩ отчита ръст от 6.9%, което е с 0.1% повече спрямо очакванията на анализаторите.

"Данните показват, че икономиката на Китай се е стабилизирала", посочи в интервю за Bloomberg Лиу Ли-Ганг, главен икономист на Citigroup Inc. в страната.

Данните веднага се отразиха позитивно на китайските индекси, като CSI 300 отчита ръст от 0.22% към момента, след като по-рано през деня губеше 2.2%, докато загубите за шанхайския индекс SSEC бяха ограничени до 0.11 на сто, след като по-рано той бе на отрицателна територия от 2.6%.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI отчита ръст за седма поредна сесия, като малко преди края на днешната търговия добавя 0.77%. На положителна територия са също така и пазарите в Австралия, Хонконг и Южна Корея.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, отчете 10-месечен минимум през нощта, като достигна ниво от 95.176 пункта, след като загуби нови 0.6% в петък.

Данните от САЩ в петък доведоха до разпродажби за зелената валута. Анализаторите вече оценяват шансовете за ново повишение на лихвите в САЩ на 43.1% спрямо 55% за преди седмица.

Загубите за щатския долар обаче се отразиха добре на канадския и австралийския долар, както и на златото. Спот цената на благородния метал отчете ръст от 0.15%, до 1230.85 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол се търгува с 0.15% повишение към момента - до 46.69 долара за барел, докато сортът Брент добавя 0.18%, до 49.09 долара за барел.

През настоящата седмица се очакват нова порция отчети на големи компании в САЩ, като с особено внимание ще се следят Netflix (днес), Bank of America, Goldman Sachs и IBM (18 юли), Microsoft и Unilever (20 юли).