Подразделението за чипове на Samsung, което помогна на компанията да отчете рекордни печалби за второто тримесечие, може би е два пъти по-голямо от целия бизнес на Intel.

Южнокорейският гигант в електрониката обяви оперативна печалба от 8.03 трлн. корейски вона (7.21 млрд. долара ) на подразделението си за полупроводници за второто тримесечие. Сумата съставлява над 57% от общата печалба на компанията. Приходите възлизат на 17.58 трлн. корейски вона, или 15.78 млрд. долара.

Щатският конкурент Intel, която е гигант в сферата на полупроводниците, обяви резултатите си след затварянето на вчерашната сесия. Компанията отчете 3.8 млрд. долара оперативна печалба за второто тримесечие. Това означава, че само бизнесът с полупороводници на Samsung е близо два пъти по-голям от този на Intel, ако се сравнява оперативната печалба.

Samsung за първи път изпревари Intel през първото тримесечие на 2017 г., когато обяви оперативна печалба от 5.66 млрд. долара на подразделението си за полупроводници, или повече от обявените тогава от Intel 3.9 млрд. долара.

Приходите обаче все още изоставаха от тези на Intel. Второто тримесечие на тази година обаче е първото, в което оперативната печалба и приходите в подразделението за чипове на Samsung са по-големи от общите на Intel (щатската компания обяви 14.8 млрд. долара приходи за второто тримесечие).

Samsung все още е най-големият играч на пазара на смартфони, а пуснатият наскоро флагман Galaxy S8 се представя добре. Напоследък обаче компанията инвестира сериозно в бизнеса с чипове.

По-рано този месец компанията обяви планове да инвестира 18 млрд. долара в Южна Корея в бизнeса си с чипове.