Една от най-добре представящите се китайски акции през този месец е на малка стъкларска компания, за която никой не е чувал. Причината за този възход обаче е неизвестна.

Държавната Luoyang Glass е най-добре представящата се акция в индекса Shanghai Composite от началото на месеца с поскъпване от 37% до днес, пише CNBC. Акцията също така достигна дневния 10-процентен лимит за изменението на цената три пъти в последните дни.

Базираната в провинция Хенан компания е с пазарна капитализация от 1.2 млрд. долара, или едва 0.03% от общата пазарна капитализация на компаниите от Shanghai Composite, която надхвърля 4 трлн. долара.

Единственото неясно нещо в случая е защо цената на акциите на Luoyang скача, като дори от компанията твърдят, че не знаят причината за това.

В понеделник компанията излезе с изявление, в което информира инвеститорите да действат предпазливо и да се водят от фундаментите. Компанията дори предупреди, че очаква спад в печалбата, няколко дни преди да обяви резултите за полугодието.

Финансовите резултати на Luoyang, която произвежда продукти, като необработено плоско стъкло, се колебаят между печалби и загуби в последните години. Това дори не е компания, която мнозина анализатори следват.

Движението в цената на акциите на компанията обаче спада към често наблюдавания модел в Китай.

"Инвеститорите на дребно все още предпочитат по-малките компании, защото инерцията на тези компании с по-малка пазарна капитализация е по-голяма," казва Тони Ли, анализатор в China Galaxy International Securities.

При акциите на по-малките компании с по-ниска пазарна стойност може да има по-голяма волатилност, но това може да означава и по-голяма печалба и доходност, добавя Ли.

Необяснимото поскъпване на акциите на относително малката стъкларска компания ни припомня, че волатилните китайски пазари все още изглаждат някои гънки.

Регулаторните органи работят в тази насока, откакто сериозен срив изтри трилиони долари от пазарната капитализация през 2015 г.

Някои хора дори бяха арестувани впоследствие, след като правителството опита да покаже, че се отнася сериозно към това да предпазва инвеститорите и да се бори с пазарните манипулации.

Luoyang се очаква да обяви резултатите си за първото полугодие в края на месеца. Акциите на компанията се търгуват и в Хонконг, като там те поскъпват с над 11% през август.