Британските работници на McDonald’s протестират за първи път, откакто веригата функционира във Великобритания.

Служители на два от обектите на веригата за бързо хранене в Лондон излязоха на демонстрация с искане за по-високо заплащане, акцентирайки и на други проблеми, свързани с работата им, предава Reuters.

Четиринадесет работника от двата ресторанта посочиха, че искат повишение на възнаграждението до 10 паунда на час, както и прекратяването на договорите без фиксирани работни часове.

Освен това служителите настояват и за по-сериозно съобразяване със синдикалната структура на служителите във веригата за бързо хранене.

Говорител на компанията, която оперира във Великобритания от 1974 г. насам, посочва, че протестиращите представляват по-малко от половината членове на синдиката, които наброяват 33 души, получили доверието на колегите си, както и че оплакванията са свързани с вътрешни процедури на веригата, а не със заплащане и договори.

По думите му, McDonald’s са предложили на служителите си договори с фиксирани часове, но 86% от тях са избрали да останат на договорите с по-гъвкаво работно време.

Профсъюзът, представляващ служителите, настоява и за специални стюарди, които да обхождат ресторантите и да извършват мониторинг.

Причина за тези искания са двама мениджъри, които са били наказани тази година, поради оказване на насилие над служителите.

Стачката на Острова идва паралелно с демонстрации в САЩ и Белгия.

Джереми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, посочва, че подкрепя „смелите работници на McDonald’s, които творят история днес. Те се надигат в защита на правата на работниците, осъществявайки първата стачка в McDonald’s, откакто веригата функционира във Великобритания”.