Експериментът на McDonald's с вегански бургер във Финландия доведе до някои „обещаващи“ резултати. Продажбите са толкова успешни, че компанията може да предлага McVegan в цялата страна, предава ВВС.

Но хората, които се надяват на хепи мийл без животински продукти в други страни, ще трябва да почакат, тъй като тестът се отнася конкретно за Финландия. Веганският бургер е пуснат в продажба от 4 октомври до 21 ноември в пет заведения в Тампере, Финландия.

Първите резултати са много обещаващи. Поне засега изглежда, че бургерът ще бъде продаван в цялата страна“, каза говорителката на компанията Хели Риханен. Под 1% от хората във Финландия се определят като вегани, показва допитване от 2009 г.

Но консумацията на месо във Финландия е по-ниска, отколкото в САЩ и в много страни в Европа. Риханен съобщи, че компанията счита McVegan за „следваща стъпка“ в местното си меню, след като вегетарианските бургери бяха добавени през 2012 г.

Компанията въведе соевите кюфтета във Финландия, вземайки предвид вкусовете на финландците, съобщи говорителката. „Беше важно да имаме сочни кюфтета“, каза тя.

Дали продуктът ще остане постоянна част от менюто на McDonald's ще зависи от това дали продажбите ще продължат след първоначалното любопитство. Веригата за бързо хранене има 64 заведения във Финландия, сравнително малък брой, който улеснява възможностите за въвеждане на нови продукти.

Заведенията в Тампере бяха използвани за тестване на продукти в менюто и в миналото.