Трима немски изследователи са открили следи, водещи към изгубената Кехлибарена стая, съобщава немският вестник Bild.

Те смятат, че руското легендарно съкровище, определено като осмото чудо на света, е скрито в една от пещерите в планинска верига, разположена недалеч от Дрезден.

Според историци, учени от Третия райх са използвали пещерния комплекс по време на войната - но всички записи за това, което се е случило там, загадъчно изчезват от местните архиви, посочва Daily Mail.

Тримата учени стартират търсенията си след сигнал от "надежден източник". С помощта на радар те сканират Пещерата на принца. Устройството показва наличието на големи кухини, приличащи на бункер.

Мястото е разположено под железопътна линия, където през април 1945 г. спира влакът от Кьонигсберг. Градът, сега Калининград, принадлежащ на Русия, някога е столица на Източна Прусия, където се смята, че е съхранявана Кехлибарената стая.

По стените са открити следи от стоманени въжета, за които се смята, че са използвани за пускането на товари в дълбочина. Изследователите предполагат, че под пещерата е възможно дори да има система от тайни тунели, създадена през 1835 г.

Открити са и опити за взривяване на пещерата, като идеята е била да се струти, за да скрие тайната й. В района вече са стартирали разкопки в търсене на съкровището.

Изработена изцяло от кехлибар, злато и скъпоценни камъни, Кехлибарената стая е шедьовър на бароковото изкуство. Тя се смята за най-ценното арт съкровище в света.

Днес стойността й се оценява на най-малко 255 млн. долара.

Публикация, споделена от Mikhail Tuknov (@tuknov) на

Кахлибарената стая първоначално се е намирала в зимната резиденция на първия крал на Прусия - Фридрих I. Когато Петър Велики посещава двореца през 1716 г. и показва интерес към нея, синът на крал Фридрих I - Фридрих Вилхелм I, му я подарява.

Руснаците я изграждат в зимната къща в Санкт Петербург, преди императрица Елизабет да реши да я премести в Екатерининския дворец през 1755 г.

Стаята е разширявана през целия 18-и век. През 1941 г. нацистите нахлуват в Съветския съюз и само за 36 часа разглобяват стаята и я транспортират до Кьонигсберг.

Публикация, споделена от tsarskoe_selo (@tsarskoe_selo) на

В края на войната, когато съветските войски настъпват към града, нацистите демонтират стаята отново, опаковат я в сандъци и я скриват на неизвестно място.

От тогава стотици търсачи на съкровища по света се впускат в преследване на легендарната стая, харчейки в някои случаи за това дори милиони, но до днес местонахождението й не е категорично потвърдено.

През миналата година имаше съмнения, че осмото чудо на света се намира в бункер в Полша, но това също не се оказа истина.

През 1979 г. съветското правителство започва изграждането на реплика на Кехлибарената стая на базата на оригинални чертежи и стари черно-бели снимки.

Днес тя се намира се намира в Екатерининския дворец, в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург.