Днес азиатските акции консолидират ръста си от последните сесии, а валутите се търгуват в тесни рейнджове, докато инвеститорите изчакват за евентуални политически индикации от конгреса на Китайската комунистическа партия.

Провеждащият се два пъти на десет години конгрес се очаква да бетонира властта на президента Си Дзинпин, който стартира едноседмичното събитие с реч, в която обяви, че ще бъде позволено на пазара да играе решителна роля в разпределянето на ресурси.

Инвеститорите очакват евентуални насоки по отношение на реформите на икономическия и финансовия пазар в следващите пет години, въпреки че, ако се съди по историята, на тези събития не се предлагат особено подробни планове.

Вчера САЩ отново отказа да нарече Китай валутен манипулатор, въпреки че остава критична към икономическата политика на страната преди планираната визита в Пекин на президента Доналд Тръмп.

Китайският индекс на сините чипове CSI300 днес нараства с 0.3%, докато основният индекс на Шанхайската борса добави 0.1%.

Изнесените напоследък икономически данни за Китай, като цяло, са окуражаващи, което подсили оптимизма по отношение на ръста на световната икономика, който оскъпи акциите в региона.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.1% и е близо до най-високите си нива от края на 2007 г. Австралийският основен индекс добави 0.2% към стойността си.

Японският Nikkei се повиши с 0.1% и се опитваше да отбележи ръст в 12-а поредна сесия.

Социологическите проучвания сочат, че коалицията на японския премиер Шиндзо Абе е на път да спечели две трети мнозинство по време на парламентарните избори в неделя.

Лихвата по 2-годишните щатски държавни облигации достигна най-високото си ниво от ноември 2008 г. - на фона на спекулациите, че Доналд Тръмп може да избере за председател на Федералния резерв икономист, който предпочита политика на по-високи лихви.

Ръстът на лихвите подкрепи доларовия индекс, който се повиши до едноседмичен връх спрямо кошница от шест други основни валути. Доларът остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 112.17.

Еврото се задържа на ниво от 1.1772 спрямо долара, като все още е над съпротивата при 1.1667.

По-късно днес се очакват изказвания на няколко високопоставени служители в Европейската централна банка, като сред тях е и президентът на финансовата институция Марио Драги.

Най-голямо изменение при валутите записа мексиканското песо, поскъпвайки с най-много от четири месеца, след като министерствата на търговията на САЩ, Канада и Мексико удължиха крайния срок за преговорите помежду си.

На Уолстрийт Dow Jones записа минимален ръст от 0.18%, след като във вторник за първи път за кратко проби над нивото от 23 000 пункта. S&P 500 се повиши с 0.07%, а технологичният Nasdaq изгуби 0.01%.

Акциите на IBM вчера поскъпнаха с близо 5% в следборсовата търговия, след като компанията обяви по-големи от очакваните тримесечни приходи.

При суровините, очакванията за по-високи лихви в САЩ оставиха цената на златото при ниво от 1 288.10 долара за тройунция.

Цените на петрола получиха импулс от спада в запасите на САЩ и от опасенията, че напрежението в Близкия изток може да наруши доставките.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 43 цента, до 58.30 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол нарасна с 26 цента, до 52.14 долара.