Азиатските акции обърнаха посоката и записаха ръст днес, а доларът поскъпна, след като Сенатът на САЩ одобри бюджетен план за финансовата 2018 г., който ще подготви почвата републиканците да прокарат данъчни облекчения, без да имат нужда от подкрепата на демократите.

С 51 на 49 гласа Сенатът гласува в полза на бюджетната мярка, която ще увеличи дефицита с 1.5 трлн. долара в следващото десетилетие.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI, който достигна 10-годишен връх във вторник, бележи повишение от 0.3%, но въпреки това отчита спад за седмицата.

След като стана ясно, че в страната ще бъде сформирано правителство, основният индекс на новозеландската борса остана без промяна, след като преди това записа ръст в 13 поредни сесии.

Новозеландският долар поевтиня с 0.7%, до 0.6980 щатски долара, след понижението от 1.7% в четвъртък, което бе най-големият еднодневен спад от юни 2016 г.

Японският индекс Nikkei изтри регистрираното по-рано понижение и записа ръст от 0.1%. Индексът върви към седмично повишение от 1.5%.

Nikkei отчете 13-о поредно повишение в четвъртък, което е най-дългата печеливша серия от 1988 г. насам. Ръст в 14-и пореден ден би осигурил на индекса най-дългата печеливша серия поне от 1961 г.

Щатските индекси останаха почти бе изменения вчера, като и акциите на Apple Inc поевтиняха с 2.4%, на фона на признаците за по-слабо търсене на iPhone 8.

Доларът поевтиня, а лихвите по щатските държавни облигации се понижиха вчера, след като се появи информация, че Доналд Тръмп клони към назначаването на Джером Пауъл за следващия председател на Федералния резерв.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, нарасна с 0.2%, до 93.446 пункта, и бележи ръст от 0.4% за седмицата.

Доларът скочи с 0.6%, до 113.19 йени, и е на път да отчете 1.2% ръст за седмицата, докато инвеститорите изчакват парламентарните избори в Япония този уикенд.

Управляващата коалиция на премиера Шиндзо Абе се очаква да си осигури близо две трети мнозинство в изборите в неделя.

Еврото поевтинява с 0.3%, до 1.1816 долара, приближавайки се към дъното си от тази седмица от 1.1730.

В Европа акциите записаха най-големия си спад от два месеца - на фона на напрежението в Испания и след обявените разочароващи финансови резултати от страна на големи компании, като Unilever, Publicis и Kion.

Правителството на Испания реши вчера, че ще отнеме автономията на Каталония.

Цените на петрола нараснаха, след като вчера изгубиха над 1%, прекъсвайки четиридневната си печеливша серия.

Петролът от сорта брент поскъпва с 1%, до 57.24 долара за барел, докато щатският лек суров петрол добави 7 цента към цената си, до 51.36 долара за барел.