Биткойн счупи поредния си рекорд, пробивайки за първи път ниво от 6 900 долара. По време на ранната търговия днес криптовалутата успя да докосне границата от 7 000 долара, постигайки новия си ценови максимум от 6 994.01 долара, сочат данните на CoinDesk.

Така само за 12 месеца, най-популярната виртуална валута поскъпна с извънземните 917%. За сравнение, в началото на ноември миналата година биткойнът се търгуваше при цена от около 690 долара. От началото на годината поскъпването възлиза на 622%, след като криптовалутата започна 2017 година на цена от около 970 долара.

След поредното поскъпване на характеризиращата се с високата си волатилност виртуална валута общата капитализация на биткойн достигна 117 млрд. долара.

източник: coindesk

Причините за поскъпването вече не са една и две – само през тази година биткойн направи може би най-големия си пробив, карайки целия свят да започне да говори за виртуалните валути и блокчейн технологията. Така към днешна дата вече множество финансови институции развиват блокчейн проекти, националните правителства обмислят как да третират този нов пазар, а търговията с криптовалути е на една крачка от институционалните инвеститори. Първо Goldman Sachs обявиха, че планират отварянето на свое бюро, посветено на търговията с дигитални активи, а след това и най-големият борсов оператор на деривативи в света CME Group Inc. съобщи, че ще въведе търговия с биткойн фючърси до края на тази година. Паралелно с това конкурентната компания Cboe Global Markets Inc. също гледа в тази посока.

Всичко това обещава навлизането на големите капитали в света на криптовалутите, които въпреки огромния си ценови ръст все още страдат от липса на капацитет, който може да поеме тежестта на конвенционалните финанси. Именно големите финансови играчи могат да се окажат проводник на този така търсен мащаб, което ще отвори пазара на криптовалути за професионалните трейдъри, хедж фондовете и инвеститорите.

Разнообразни прогнози сочат, че биткойн може да поскъпне до над 10 хил. долара до края а тази година. Най-смелите анализатори смятат, че някой ден биткойн може да достигне цена от порядъка на 50 хил. или 100 хил. долара. От друга страна критиците на криптовалутите смятат, че това е балон, който ще остави много хора с пръст в устата.

За това мнение спомага и противоречивата форма за набиране на капитал – първично публично предлагане на дигитални активи (ICO), която позволява събирането на десетки, дори стотици милиони, буквално за минути без да трябва да се спазват каквито и да е било регулации. Този метод нашумя през тази година, като към средата на предходния месец октомври всички ICO-та, проведени някога, са събрали сумата от 2.670 млрд. долара. За сравнение, в началото на настоящата година, сумата събрана чрез ICO, бе едва 294 млн. долара долара, сочат данните на данните на CoinDesk.

източник: coindesk

Към момента на публикуване на материала биткойн се търгува на цена от 6 942.53 долара.