Основателите на Facebook създали преднамерено нещо пристрастяващо, разкрива първият президент на социалната мрежа Шон Паркър.

„Бог знае какво прави то с мозъка на децата ни“, казва той. С всяко харесване и коментар Facebook „експлоатира“ човешката психология съвсем преднамерено, за да държи потребителите в „примката на социалната валидация“, отбелязва Паркър и допълва, че това е „съвсем същото нещо, което би измислил хакер като мен“.

Милиардерът Паркър, който е съосновател на Napster, а по-късно става президент на Facebook, говори на събитие на компанията Axios в Националния конституционен център във Филаделфия.

„Не знам дали наистина разбирам последиците от това, което казвам, защото това са неволните последици от мрежа, разраснала се до един-два милиарда души. И тя буквално променя нашите отношения с обществото, отношенията помежду ни... Вероятно това се отразява и на продуктивността по странен начин“, казва Паркър.

Той споделя, че когато помагали за първоначалното развитие на Facebook през 2004 г., той и останалите ръководители на зараждащата се социална мрежа си мислели: „Как да обсебим колкото се може повече от вашето време и съзнателно внимание?“.

„Това означаваше, че трябва да ви даваме малка доза допамин на равни интервали под формата на харесване или коментар на снимка или публикация. Това трябваше да ви накара да допринасяте с повече съдържание, което на свой ред щеше да ви донесе... повече харесвания и коментари“, разказва Паркър.

Макар че Facebook е социална мрежа, тя има огромно въздействие и като рекламна платформа и разпространител на новини с два милиарда активни потребители всеки месец.

В блог публикация генералният директор на Facebook по въпросите на сигурността Алекс Стамос писа, че „ще продължим да инвестираме в нашите хора и технологии, за да осигурим безопасно място за гражданско говорене и смислени връзки“.

След изповедта си на събитието на Axios Паркър се пошегувал, че съоснователят на социалната мрежа Марк Закърбърг щял да го блокира във Facebook, след като прочете думите му.