Потребителските разходи процъфтяват. Лихвите вече формират дъно. Банковият сектор в Източна Европа е в подем.

След като оцеляха от токсичната смесица от близки до нулата лихви, строги регулаторни ограничения и поражения от ипотеките в чуждестранна валута, банките се облагодетелстват от икономическия растеж, който в по-голяма част от Източна Европа се ускорява до най-бързите си темпове от години.

Общата печалба на полските банки е нараснала с 8% през първите девет месеца на годината, ако се изключи продажбата на дела им във Visa Europe през миналата година. Унгарската OTP е увеличила печалбата си с една пета в периода.

Дори и политиците до голяма степен спряха да използват банките като боксови круши.

Вземете например водещите играчи на най-големия пазар в региона. Полските Bank Pekao SA и PKO Bank Polski SA дадоха индикации, че акционерите ще получат по-големи дивиденти. Подразделенията на Erste Group Bank AG и Societe Generale SA получиха импулс от ранното затягане на паричната политика в Чехия, докато румънските банки се облагодетелстват от ръста на икономиката с почти двуцифрени темпове.

Дори Унгария, която експериментира с най-високия банков данък в Европа, обяви примирие с банковата индустрия, пише Bloomberg.

“Има много причини за оптимизъм,” заяви пред журналисти във Варшава главният изпълнителен директор на ING Bank Slaski Брунон Барткиевич, след като обяви скок в печалбата за третото тримесечие. “Започнахме да отчитаме ръст на инвестициите. Регулациите изглежда са по-леки, отколкото мислехме. Икономиката е силна и в добро състояние.”

Нарастващата привлекателност на финансовата индустрия привлича инвеститори в акции и вдига оценките на книжата, които се търгуват на многогодишни върхове в региона.

Средното съотношение цена/счетоводна стойност на акция на полските банки скочи до двегодишен връх от 1.44 този месец, в сравнение с 1 в началото на миналата година. За сравнение, съотношението при западноевропейските банки е под 1.

Това е "идеалната среда за банките," казва Цезари Стипулковски, главен изпълнителен директор на четвъртата най-голяма банка в Полша MBank SA.

Подобрените фундаментални фактори също така дават смелост на ръководителите да осъществяват придобивания. Най-голямата унгарска банка OTP Bank Nyrt. се опитва да продължи поредицата си от придобивания, възползвайки се от вълната на консолидация, която секторът не е изпитвал от години.

Raiffeisen Bank International AG също е възобновила опитите да продаде мажоритарен дял в полското си подразделение, след като с нея са се свързали един или повече потенциални купувачи.

Банките се облагодетелстват на фона на икономически растеж в региона, който отчита най-бързите темпове в ЕС. Румъния поднесе най-голямата изненада с 8.8% ръст на БВП за третото тримесечие, въпреки че полската и чешката икономики също отчетоха добър ръст от по около 5%. За сравнение, средният икономически растеж в еврозоната е 2.5%.

"Солидното потребление, ръстът на заплатите и предпазливото затягане на паричната политика в страни, като Чехия, Румъния и Полша, са сред ключовите тенденции, които ще подкрепят банковия сектор,” казва Гюнтер Дойбер от Raiffeisen.

Регулаторни рискове

Още едно благоприятно развитие за банките е, че много политици в региона спряха да ги използват като източник на средства за предизборни обещания. Унгария намали банковия си данък и финализира скъпото разчистване на ипотеките в чуждестранна валута.

Полските законодатели замразиха законодателните промени за конвертирането на заеми, които биха изкарали някои банки на червено и се концентрираха върху не толкова скъпи регулаторни промени, с които да помогнат само на най-затруднените кредитополучатели.

Със сигурност регулаторните заплахи не са отминали, най-вече в Полша. Финансовият регулатор във Варшава обмисля допълнителни капиталови правила за банките с експозиция към ипотеки в чуждестранна валута, а парламентът трябва да обсъди проектозакон за подпомагане на кредитополучателите.

“Очевидно все още има регулаторни рискове, но те изглежда са управляеми,” заяви Стипулковски миналия месец. “Растежът на полската икономика, зад който стои силното потребление, заедно с ръста на инвестициите и перспективите за по-високи лихви, създават идеалната среда за банките.”

Банката на Стипулковски, която е подразделение на германската Commerzbank AG, има един от най-големите кредитни портфейли в чуждестранна валута и ще бъде една от най-засегнатите от евентуални нови задължения. Всъщност, едва един от 16-те анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, препоръчва на инвеститорите да купуват акции на Mbank, докато 12 препоръчват продажба на книжата.

За акциите на PKO - друга група с голяма експозиция към кредити в чуждестранна валута, също има 12 препоръки за продажба спрямо 10 да бъдат задържани. Само един анализатор препоръчва покупка на книжата, сочат данни на Bloomberg. Съотношението е противоположно при Pekao, която има по-малко от този рисков тип ипотеки.

Вдигане на лихвите

Въпреки това, в рамките на три години MBank очаква увеличение на възвръщаемостта на собствения капитал до 10% от около 8% в момента. Подобрената среда увеличава печалбите на банките в региона със забележително постоянство.

За последното тримесечие финансовите резултати на полската PKO, унгарската OTP и чешката Komercni Banka AS са по-добри дори и от най-високите прогнози на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg.

Pekao, в която през миналата година държавната PZU SA купи контролен дял, очаква печалбата й да нарасне с 32%, до рекордните 3 млрд. злоти (836 млн. долара) през 2020 г.

По-големият й конкурент PKO обяви, че може да увеличи печалбата си до над 3 млрд. злоти тази година, в сравнение с 2.9 млрд. злоти през 2016 г. и тя да нарасне дори с още през следващата година, ако икономическият растеж се запази.

След като й се наложи да се справя с рекордно ниските лихви, които понижиха маржовете на печалба на банките, индустрията се подготвя за затягане на паричната политика.

Вдигането на лихвите може да “помогне за слагането на край на дългогодишните затруднения при някои от банките,” според Томаш Нотцел, анализатор за Източна Европа в Bloomberg Intelligence.