Научно-изследователската агенция DARPA финансира изработването на система за автоматично управление на настроението на човека.

Тази функция в режим реално време инициира сканиране на мозъчната дейност и при необходимост отстаняване на „нежеланите грешки“, които могат да провокират депресивни състояния.

Самото устройство, по своята същност, не е нещо невъобразимо. Представлява чип за дълбока стимулация на мозъка.

Подобни вътречерепни невроимпланти вече се прилагат за лечението на нарушения на двигателната активност, за възстановяване на загубени функции заради инсулт или Паркинсон.

Досега обаче всеки опит за повлияване на емоционалния свят на човека бе неуспешен.

Новият чип с невроимпланти през по-голямата част от време се намира в „спящ“ режим и се включва при необходимост, когато „настоението излиза от допустимите предели“.

В рамките на подготовката експертите са фиксирали мозъчната активност и настроението на участниците, за да съпоставят промяната на активността на мозъка при лошо настроение.

След това данните са нанесени в система, която ги коригира така, че стимулацията на участъците от мозъка, отговорящи за настроението, да се включва при настъпване на лошо настроение. Т.е. леки колебания в емоционалното състояние няма да активират чипа. Те трябва да бъдат близки до депресията, за да го провокират.

Разработчиците на чипа смятат, че персонифицираната система за управление на настронието може да бъде от полза за пациенти с тежки разстройства, а също така на войници, които имат нужда от помощ за справяне със стреса по време на бойни действия и посттравматичен синдром.

В бъдеще DARPA планира да разработи аналогични устройства, които не изискват имплантиране в черепната кутия.