Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, който предвижда мерки на стойност 72 млрд. риала (19.2 млрд. долара) за стимулиране на растежа в частния сектор догодина, съобщи държавната осведомителна агенция SPA.

Мерките включват жилищни заеми на стойност 21.3 млрд. риала, фонд на стойност 10 млрд. риала в подкрепа на икономически проекти и 1.5 млрд. риала в помощ на изпаднали в затруднение компании.

Ще бъде създаден и държавен фонд на стойност 2.8 млрд. риала за инвестиране в по-малки компании, а правителството ще намали таксите за услуги, за да спести 7 милиарда риала на по-малките компании, съобщава Reuters.

Пакетът от мерки, част от четиригодишната програма за стимулиране на икономиката, съдържа 17 отделни инициативи, които правителството се надява да доведат до пряко или непряко създаване на работни места, каза саудитският министър на търговията и инвестициите Маджид Ал-Касаби в интервю за Bloomberg.

Той е ключов компонент в плана за трансформиране на икономиката на кралството Визия 2030 и се огласява преди приемането на бюджета за 2018 г., което се очаква идната седмица.

„Следващата година е годината на стимулите. Тя показва как ще засилим връзките си с местните и международните инвеститори“, заяви Ал-Касаби.

Саудитските власти опитват да съживят икономиката, която пострада от резкия спад на цените на суровия петрол и от орязването на държавните разходи.

За да намали зависимостта на кралството от фосилни горива, коронованият принц Мохамен бин Салман отваря минната, логистичната, туристическата и други индустрии за инвестиции.

Под ръководството на министерството на Ал-Касаби правителството пише и нови законопроекти за привличане на капитал.

Създаване на работни места

Министърът заяви, че пакетът от стимули включва 21 млрд. риала за жилищно настаняване и 14 млрд. риала за ефективно проектиране на дома. Допълнителни 5 млрд. риала ще отидат към вносно-износна банка.

Правителството също така ще възстанови такси, платени от малки и средни компании за период от четири години и ще предостави други подобни облекчения, за да стимулира създаването на работни места, каза Ал-Касаби.

Саудитска Арабия има един от най-високите проценти на безработица сред младежите и принц Мохамед обяви намаляването й за един от приоритетите си.

Пакетът от мерки за стимулиране на икономиката е само една част от големия план за превръщане на Саудитска Арабия в модерна, конкурентна на глобално ниво икономика. Другата част са правните реформи.

Правна реформа

Саудитска Арабия, например, никога не е имала обхватен закон за банкрутите, което застрашава както кредиторите, така и длъжниците.

Ал-Касаби съобщи, че очаква законът за банкрута да влезе в сила след около три месеца, а отделни закони за финансирането въз основа на търговските активи и франчайзинга трябва да бъдат задействани до шест месеца.

„Несигурността е враг на инвестициите. Трябва да възстановим доверието на инвеститорите в Саудитска Арабия. Трябва да вземем пример от други страни, които имат подобни закони“, каза Ал-Касаби.

Той заяви, че логистичните инсталации и общинските комунални услуги вероятно ще са някои от следващите държавни индустрии, които ще бъдат приватизирани.

Министърът очаква някои пристанищни дейности да бъдат продадени до края на 2018 г., последвани от водоснабдяването, канализацията и обществените паркинги.