Ерик Шмид ще напусне поста изпълнителен председател на борда на директорите на Alphabet и ще поеме ролята на съветник по техническите въпроси, обявиха от компанията. Той ще продължи да бъде част от борда на директорите.

Шмид се присъединява към Google като главен изпълнителен директор през 2001 г., когато компанията има едва няколкостотин служители. 10 години по-късно той стана неин изпълнителен председател. Шмид запази тази длъжност, когато Google се преструктурира, за да се превърне в Alphabet през 2015 г.

"Лари (Пейдж), Сергей (Брин), Сундар (Пичай) и аз смятаме, че моментът в развитието на Alphabet е подходящ за този преход," се казва в изявление на Шмид . "Alphabet работи добре, а Google и другите дейности процъфтяват. В последните години отделям голяма част от времето си за научни и технологични въпроси и за филантропия и възнамерявам да разширявам тази си дейност."

В последните няколко години Шмид се занимава все повече с филантропия чрез собствената си семейна фондация. Той също така е член на института Броуд, който развива дейност в областта на медицина и превенцията на болести, информира CNBC.

В новата си роля той вероятно ще консултира подразделения Sidewalk Labs, дейността свързана с изкуствения интелект, и подразделенията, развиващи дейност в сферата на здравеопазването, Verily и Calico.

От Alphabet очакват бордът на директорите на компанията да избере нов неизпълнителен председател на следващото си събрание през януари, което означава, че тя ще се присъедини към групата на големите компании без изпълнителен председател, в която попадат още Apple и Microsoft.