Биткойнът губи популярността си сред едни от първите си и най-големи почитатели – престъпниците, които се насочват към нов вид криптовалута.

Криптовалутите, като монеро, които са проектирани така, че да избегнат проследяване, поскъпват с повече през последните два месеца, на фона на разработваните от властите нови софтуерни инструменти за следене на хората, които използват биткойн.

Редица компании за анализ на данни, като Chainalysis, стават все по-добри в това да откриват използването на дигитални валути във връзка с престъпления или пране на пари, предупреждавайки борси и предотвратявайки конвертирането им в традиционни пари.

От Европол отправиха предупреждение преди три месеца, след като в свой доклад посочиха, че “други криптовалути, като монеро, етериум и Zcash, набират популярност сред дигиталните престъпници.”

Хората, които използват зловреден софтуер, за да заключват компютрите на хората и да искат откуп, са започнали да искат да им се плаща в тези валути. На 18 декември хакери са атакували до 190 000 WordPress сайта на час, за да ги накарат да им осигурят монеро, според компанията за онлайн сигурност Wordfence.

При атаките с рансъмуер, монеро в момента “е една от най-предпочитаните валути, ако не и най-предпочитаната,” казва през Bloomberg Мат Суихе, основател на базираната в Дубай Comae Technologies.

Стойността на монеро нарасна четворно - до 349 долара, в последните два месеца на 2017 г., според coinmarketcap.com. Така тя се нарежда до редица дигитални валути, които поскъпват с повече от биткойна - криптовалутата с най-голяма пазарна капитализация. Цената на биткойна е нараснала двойно в същия период, показват данни на Bloomberg.

В случая с монеро, престъпниците се запасяват, защото блокчейн технологията, на която е базиран биткойн, може да работи срещу тях. В тази така наречена онлайн публична счетоводна книга се записват кои участват в трансакциите, в това число точно време и количество – страхотни данни, които могат да се използват като доказателства, пише Bloomberg.

Основаната през 2014 г. монеро е много по-различна. В нейния блокчейн адресът на получателя се криптира и се генерират фалшиви адреси, за да се прикрие истинският изпращач. Стойността на трансакциите също се прикрива.

Монеро е една от многото криптовалути, фокусирани върху неприкосновеността, като всяка от тях предлага различни характеристики, свързани със сигурността. Основният й конкурент Zcash, за която не е изврестно да има много последователи в престъпния свят, предлага дори още по-голяма сигурност. При нея, вместо да се създават фалшиви адреси, за да се скрие изпращачът, се криптира истиският му адрес.

Въпреки това учени от Принстънския университет наскоро разработиха инструмент, който позволява анализирането на трансакции със Zcash, поне до известна степен. Те обаче все още не могат да „пробият“ монеро.

Разработчиците, които стоят зад монеро, твърдят, че просто са създали криптовалута, която защитава неприкосновеността. Повечето хора я използват законно – те просто не искат другите да знаят дали си купуват кафе или кола, казва Рикардо Спани, разработчик в монеро.

“Като общност със сигурност не насърчаваме използването на монеро от страна на престъпници,” добавя Спани.

“В същото време, ако имате децентрализирана валута, не можете да попречите на някого да я използва. Представям си, че монеро предоставя на престъпниците огромни предимства пред биткойна, така че те предпочитат да използват монеро.”