Преди 9 хиляди години - това е последният път, в който някой е виждал лицето на Авги.

Сега гръцката тийнейджърка отново се появи на бял свят, след като учените реконструираха лицето й, за да покажат как са изглеждали хората през мезолита, около 7000 г. пр.н.е.

Но тя не изглежда щастлива, посочва Reuters.

Наречена Авги - зора на гръцки, смята се, че девойката е на възраст между 15 и 18 години, която е изчислена въз основа на анализ на нейните кости и зъби.

Тя има изпъкнала челюст, за която учените смятат, че се е формирала в резултат на дъвченето на животинска кожа - обичайна практика сред хората от онази ера, както и мрачно изражение.

Запитан защо изглежда ядосана, професорът-ортодонт Манолис Папагриокоакис отговаря с шега: "Не е възможно тя да не се ядосва през тази епоха".

Именно той е направил силиконова реконструкция на лицето на момичето от глинена отливка на главата й.

Зора вероятно е била анемична и може би е страдала от скорбут, смятат изследователите. Доказателствата сочат също така проблеми с тазобедрените й стави, което вероятно е затруднявало движението й и може да е допринесло за нейната смърт.

Открита в пещера през 1993 г., Авги носи името Зора, защото е живяла по време, което се смята за зората на цивилизацията.

Пещерата Tеопетра, разположена в района на Тесалия, е обитавана за първи път преди 100 000 години. В нея са открити каменни инструменти от палеолита, мезолита и неолита, както и керамика от неолита.

Зора е изложена в Музея на Акропола в Атина.