За първи път в корпоративната си история Amazon струва повече от Microsoft, като по този начин вече е третата най-скъпа компания в САЩ.

Пазарната капитализация на Amazon достигна 685 млрд. долара, надминавайки тази на Microsoft, която достига 684 млрд. долара, предава CNN.

Така по-скъпи от компанията на най-богатия човек в света Джеф Безос са единствено Apple и Alphabet (собственик на Google), чиято пазарна капитализация възлиза съответно на 815 млрд. долара и 750 млрд. долара.

Трите компании продължават да се състезават в преследване на пазарна оценка от 1 трилион долара – нещо, което американска компания не е правила досега.

Amazon се намира в много силен период. Книжата на компанията поскъпнаха с близо 21% от началото на тази година - нещо, с което нито Alphabet, нито Microsoft могат да се похвалят. Акциите на Apple пък поевтиняват на годишна база.

Докато на корпоративно ниво Amazon изпревари Microsoft чак сега, то още през миналата година основателят на гиганта в електронната търговия Джеф Безос измести съоснователя на софтуерната компания Бил Гейтс като най-заможен човек в света, сочат данните на Forbes и Bloomberg.

Състоянието на Безос понастоящем достига 116 млрд. долара, което е с 25 млрд. долара повече от това на Гейтс.

Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и основателят на Facebook Марк Закърбърг са съответно трети и четвърти в списъка на най-богатите хора в света.