На 80 километра южно от Вроцлав, под най-старата планинска верига в Полша - Сова планина, се намира масивна подземна комплексна и тунелна система, построена от нацистите.

Точната цел на тези тунели не е известна, както и планираната им големина, тъй като комплексът никога не е завършен. Разкопани са повече от девет километра, но само малка част е подсилена със стомана и бетон, преди нацистите да бъдат изгонени от региона от настъпващата Червена армия.

Някои казват, че тунелите са предназначени да служат като централа на Фюрера, докато други смятат, че е трябвало да бъдат използвани като подземни оръжейни заводи.

Изграждането на тунелите започна през 1943 г., в отговор на засилените бомбардировки от страна на съюзниците срещу нацистка Германия, посочва Amusing Planet.

Немски източници предполагат, че те е трябвало да се превърнат в огромно подземно убежище, обхващащо повече от 35 квадратни километра - с една от главните квартири на Адолф Хитлер в центъра им.

Освен това е планирано да бъдат използвани като убежищеот висшите военни, както и като безопасно място за определени промишлени съоръжения.

Сова планина е избрана поради твърдата си скала, която да осигури на подземния комплекс допълнителна защита срещу въздушните нападения на съюзниците. Но и напредъкът при копаенето на тунелите е бавен.

Хиляди затворници полагат принудителен труд за изграждането на тунела. Те работят в ужасни условия, изтощени и гладни. Смъртността е много висока поради болести, недохранване, изтощение, опасни подземни работи и липса на лечение. В този проект загиват 5 000 души.

Към днешна дата е известно, че съществуват седем системи от подслони и тунели, които съставят проекта Riese в планината Сова. Всички те са с подобен дизайн, съответстващ на оформлението на други подземни щабове на Фюрера.

Три от тези места се управляват от частни собственици и могат да бъдат посещавани от туристите. Само когато някой влезе в тунелите, истинският обхват на този нереалистичен строителен проект става очевиден. Всъщност Riese означава "гигант".