Годишните финансови отчети на пубичните компании ни дават яснота както за очакваните финансови резултати на публичните дружества, така и за планираните инвестиции. За съжаление на инвеститорит, само малка част от компаниите предоставят подобна информация. Вижте оскъдната, но ценна информация за следните компании: Албена, Алкомет, Стара планина Холд и Неохим.

Алкомет:

Шуменският производител на алуминиеви изделия Алкомет очаква ръст на продажбите за 2018 г., показват данните от одитирания отчет на дружеството.

От компанията посочват, че ако цените на алуминия на Лондонската метална борса се запазят, продажбите тази година ще се увеличат с 5% до 380 милиона лева.

За миналата година компанията реализира приходи от 361 милиона лева и печалба от 15.4 милиона. За тази година Алкомет предвижда марж на печалбата преди лихви, данъци и обезценки от порядъка на 8.8% и на нетната печалба от 4.8%.

Ръководството на компанията прогнозира най-силен ръст в продажбите на пресови изделия - около 8% спрямо постигнатите количества за 2017 г., като акцентът отново ще е върху продуктите, носещи по-висока добавена стойност (елоксирани, боядисани и специални профили). Очаква се на пазара да бъдат реализирани 23 700 тона.

С 4% пък се очаква да се увеличат приходите от продажби на валцови изделия, като ще достигнат 47 700 тона. В този сегмент компанията продължава да набляга на фолията – домакински, технически, обмазани и пакетиращи, както и на продажбите на финсток (алуминиева лента за топлообменници).

Албена:

За 2018 г. Албена АД планира да инвестира около 23 млн. лв., спрямо 59 млн. лв. за година по-рано. Те включват реновация на хотел Лора, хотел Добротица, който вече ще носи името Калиакра маре, реновация на 82 помещения в комплекс Фламинго и присъединяването им към 5-звездната част на хотела.

Ще бъдат обновени и стаи в хотелите Лагуна Гардън и Лагуна Бийч, докато Аквапарк Аквамания ще бъде разширен с нов басейн и 4 пързалки за деца и тийнейджъри. С това капацитетът на аквапарка ще достигне 4000 души/час.

Инвестиции ще има както във водопроводната мрежа, така и в паркинги и инфрастуктурата на курорта.

Неохим:

Компанията прогнозира, че продажбите на амониев нитрат ще бъдат увеличени в сравнение с 2017 г. и ще бъде достигнат обем в размер на 570,000 – 575,000 тона.

Преобладаваща част от продажбите на амониев нитрат ще бъде осъществена на вътрешния пазар, като очакванията са да бъдат надхвърлени нивата на реализация от предходната година с 25 - 27%.

Очаква се продажбите на международните пазари да бъдат на нивата от предходната година с традиционен пик на продажбите през второто и третото тримесечие на 2018 г.

Очакваните общи постъпления от продажбите на амониев нитрат за периода ще бъдат в размер на около 216 млн. лв.

От дружеството прогнозират, че продажбите на амоняк за 2018 г. ще останат близки до тези от предходната година. Потенциал за леко покачване на продажбите има при
амониев хидрогенкарбонат и натриев нитрат.

Стара планина Холд:

През 2017 г. в компаниите от групата са инвестирани 19.3 млн. лв., което е с 52% повече спрямо година по-рано. Прогнозните инвестиции за настоящата година възлизат на 28 млн. лв. или с 45% повече спрямо 12 месеца по-рано.

От холдинговото дружество прогнозират ръст на консолидираните приходи от продажби за първото тримесечие с 11.3%, а през второто тримесечие се чака ръст от 5 на сто на годишна база. Очакванията са първото полугодие да е с 8.1% по-силно от 2017 г., докато второто полугодие ще е съпоставимо с това от 2017 г.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.