Милиардерът Стивън Рос е уволнен, преди да реши да започне собствен бизнес.

Първата работа на Рос в Ню Йорк била в борсовия посредник Laird. Тя не продължава много дълго. "Те имаха проблеми и аз бях освободен," казва Рос. Той си намира нова работа в Bear Stearns. Там нещата също не се получават.

В инвестиционната банка Рос влиза в спор с по-високопоставен служител от него, който не искал Рос да ръководи проект, по който работел. Рос си изпуска нервите. "Да го кажем така, казах му да си го ...," споделя той пред CNN. "Така предизвиках собственото си уволнение."

Роденият в Детройт Рос остава без работа, но иска да се задържи в Ню Йорк. "Нямах пари ... не мислех, че някой ще иска да ме наеме, а и аз не исках да преминавам през целия този процес отново," казва Рос.

Затова решава да действа сам.

Той взема 10 000 долара назаем от майка си и започва да гради собствена имотна компания - The Related Companies, през 1972 г. Въпреки че имал оферти от инвеститори, Рос искал да запази контрола над прохождащата компания.

"Започнах да работя и наистина развих страст към това, с което се занимавах," казва той. "Колкото повече вършех тази работа, толкова повече я харесвах."

Ако погледна назад, това, че от Bear Stearns ме уволниха, "бе най-доброто нещо, което ми се е случвало," казва председателят на Related. Това обаче не е последното му препятствие към успеха.

Как маратонките на Nike превърнаха бивш затворник в милиардерНе е нечувано милиардери бизнесмени да бъдат осъдени и след това да се завърнат във висшия корпоративен ешелон на Южна Корея. Парк Йен-ча е поредният

"Когато си успял, това не означава, че всичко е било безпроблемно," добавя той. "По пътя към успеха ще има препятствия."

Да построиш Ню Йорк

Related е процъфтяваща компания, когато имотният пазар се срива в началото на 90-те години на миналия век.

За да защити своя бизнес, Рос сключва сделка с кредиторите. "Действах много активно," казва той. "Посетих банките и им казах, 'Вижте, имаме проблем. Дължа ви много пари ... това, което искам, е всичкото време на света, за да ви ги върна, а междувременно ще ви дам обезпечение за моите задължения.'" Планът проработва.

"Банките ми повярваха. Те ми предоставиха възможността", казва той.

Чрез Related Рос оставя своя отпечатък в начина, по който изглежда Ню Йорк. Related построява Time Warner Center - туристически център, разположен в непосредствена близост до Сентрал Парк.

Сградата с площ от 260 000 кв. м е завършена през 2004 г. и разполага с магазини, ресторанти, хотел и офиси, сред които и този на CNN. Успехът кара Рос да иска още.

През 2007 г., малко преди финансовата криза от 2008 г., Related отправя оферта за построяването на комплекса Hudson Yards в западната част на Манхатън. Нещата отново се провалят.

От бездомник до милиардер с три прости правилаНе се случва често бездомник, който живее в колата си, толкова драматично да промени обстоятелствата в своя живот, че впоследствие да стане милиардер

"Наемателят се обади и каза, че не му харесва пазарната среда в онзи момент," казва Рос. Related обаче получава нов шанс и сега Hudson Yards — най-големият частен имотен проект в САЩ, върви по план и е на път да бъде финализиран до 2025 г.

Днес Related разполага с имотни активи за над 50 млрд. долара.

Винаги гледам напред

Рос, който в момента е на 77 години, няма планове да забавя темпото.

Той става в 6:15 всяка сутрин и спортува всеки ден. "Два или три пъти в седмицата изкачва Time Warner Center от първия до последния етаж през две стълби."

Когато иска да си почине, той играе голф, кара яхта и работи. "Когато ти харесва, това, с което се знаимаваш, тогава не работиш и ден. Така се чувствам аз," казва той.

"Искам да съм най-добрия в класа, независимо с какво се знаимавам," казва Рос. "Ние се знаимаваме с много неща в момента, но между всичките има нещо общо ... работата със страхотни хора."

Освен че е председател на Related, Рос е собственик и на отбора от НФЛ Маями Долфинс, както и председател на борда на директорите на Equinox.

"Никога не съм мислил, че ще стигна дотук. Не се отпускам обаче, защото винаги гледам напред", казва Рос.