Щастието само на 50% зависи от обстоятелствата, останалото е в наши ръце, смята Травис Бредбъри, автор на книгата „Емоционална интелигентност 2.0“ и основател на платформата TalentSmart.

Щастието има толкова много форми, че трудно се определя какво представлява. Иначе стоят нещата при нещастието – лесно се разпознава. Знаете именно кога ви е обзело.

10-те навика на хронично нещастните хора

1. Очакване на бъдещето

Един от навиците, които най-лесно ни се удават, звучи така: „Ще бъде щастлив, когато...“ Няма значение какво е продължението.

Не губете време, очаквайки нещо да се подобри, за да повлияе на настроението ви. Фокусирайте се върху това да бъдете щастливи сега. За бъдещето няма гаранции.

2. Разходване на много време и усилия за сдобиването с „вещи“

Хората, живеещи в бедност, стават по-щастливи, когато финансовото им положение се подобрява. Обикновено започват да си купуват вещи. Много изследвания показват, че материалните неща не правят хората щастливи.

3. Оставане вкъщи

Когато сме нещастни, се стремим да избягваме хората. Това е огромна грешка. Социализацията се отразява положително на настроението. В момента, в който усетите, че нещастието ви завладява, излезте навън и общувайте с хора.

4. Възприемане на позицията на жертвата

Нещастните хора са склонни да гледат на живота от позицията на жертва. Проблемът в този начин на възприемане на света е, че ни кара да се чувстваме още по-безпомощни.

5. Песимизъм

Нищо не подхранва така нещастието, както песимизмът. Проблемът при него е, че песимистичното настроение е като пророчество – лошите сюжети се сбъдват.

6. Оплакване

Оплакването е поведение, което се самоподхранва. Ако постоянно говорите колко са зле нещата, вие сами се убеждавате в негативните предположения. Безполезно е да говори за нещо, което ви безпокои.

7. Преувеличаване на проблема

Лоши неща се случват на всички. Разликата е, че щастливите хора виждат временно препятствие, докато нещастните – допълнително доказателство за това, че животът не е справедлив. Това си е чисто преувеличение.

Уроци от бизнесмен, бил в затвораКак да не губим волята за победата

8. Отлагане

Щастливите хора носят отговорност за делата си. Когато грешат, разбират това. Нещастните хора, на свой ред, бъркат проблемите и грешките, тъй като се опитват да ги скрият. Когато игнорирате проблем, той само расте.

9. Нежелание да се развивате

Доколкото нещастните хора са песитмисти, те смятат, че не контролират живота си. Това ги кара да бъдат склонни да седят със скръстени ръце и да очакват нещата да им се случат.

10. Навик постоянно да се сравняват с другите

Ревността и завистта са несъвместими с щастието. Ако постоянно се сравнявате с другите, то време е да престанете.