Както винаги се случва в живота, често сме изправени пред избори – от тях зависи какъв ще бъде животът ни.

Дали ще оставим страхът да ни води? Или пък ще го превъзмогнем в името на един изпълнен с повече увереност живот?

Под „изпълнен с повече увереност живот“ имаме предвид винаги да вярваме, че бъдещето ще бъде по-светло и по-обещаващо от миналото. Че пред нас няма никакви ограничения. Изборът е изцяло наш. Никой не решава вместо нас.

Но това е решение, което трябва да бъде взето, тъй като колкото по-разколебани сме, толкова повече страховете ни ще ни държат в лапите си. А това ще ни лиши от щастието и спокойствието, които заслужаваме.

Страхът, провалът и вярата са свързани. Те имат общи черти. Когато се провалим в нещо, ние позволяваме на страха да ни спре от повторен опит. А когато действаме, водени от страха, започваме да гледаме на бъдещето като лишено от перспектива.

Вярата се базира на позитивното. Страхът – върху негативното. Когато хората се провалят, те веднага решават, че не е имало друг възможен развой на нещата. Те приемат случилото се като негативен опит. Губят ясния си поглед върху фактите. А точно това трябва да направят – да погледнат случилото се обективно и да го преодолеят.

Провалите ни позволяват да се развиваме и да ставаме по-силни.

Как да разрушим своите страхове

Това със сигурност не е лесна задача, като се има предвид колко зрънца на страха сме посели по този момент в живота си.

Грешката на много хора е, че те не се опитват да променят нещата, когато страхът започне да ги завладява. Те му позволяват да обсеби ума им, а след време единственото, с което разполагат, е само страх.

Когато това се случи, единственото, което ги ръководи, е страхът, а не вярата и надеждата. Те не осъзнават, че този начин на живот ги обрича на средно качество живот, на ежедневие, в което не могат да проявяват най-доброто от себе си.

А не искаме ли всички да бъдем своята най-добра версия?

1. Вземете лист хартия и химикалка

За това упражнение е важно да откриете тихо местенце, което ще ви позволи да се потопите в собствените си мисли, достигайки до разясняване на ситуацията. Целта е да започнете да записвате всеки свой страх, който минава през ума ви.

Този страх може да ви възпира да действате, да говорите с определен мъж или жена. Този страх може да ви пречи да преследвате страстта в живота си.

Каквато и да е, запишете го. Не се колебайте да продължавате да пишете.

2. Променете настройката си – от негативизъм към позитивизъм

Повечето от нашите страхове дори не са реални. Те са измислени сценарии, тревоги, сюжети, които се въртят в главата ни. След време наистина започваме да вярваме в тях, което ни оставя със завързани ръце. Унищожава ни отвътре и ни оставя без енергия.

Трябва да осъзнаете, че единственият страх, който може да ви дърпа назад, е този, който оставите да ви завладее.

Той притежава толкова сила, колкото сами му дадете.

Променете начина си на мислене. Оставете страха от провал далеч от вас. Вместо това приближете позитивизма, вярата, надеждата. Те са вашето голямо бъдеще и настояще.

А оттам насетне – винаги се вглеждайте в силата на своята вяра, а не в страховете.