Ако някога сте имали чувството, че можете да изядете цял шоколад или пакет бисквити, не сте единствените.

Желанието за захар може да е сериозен признак за нещо, а излишната захар да доведе до различни здравни проблеми, като повишение на теглото и диабет.

Вижте няколко начина, с които можете да контролирате желанието за сладко.

Спазвайте балансирана диета

Консумацията на изкуствени захари предизвиква временно повишение на настроението, но след това идва спад в енергията. Затова се хранете балансирано и не пропускайте хранене.

Яжте повече храни, които естествено повишават настроението

Има определени храни, които имат различни физиологични въздействия върху нашия мозък и нервна система, и те помогнат за повишение на настроението ни.

Затова вместо да посегнете към пакет бонбони, изберете храни, като ядки, риба и дори тъмен шоколад

Изберете тъмен шоколад

Ако търсите захар, когато се почувствате стресирани, шоколадът наистина може да ви помогне. Изследванията показват, че шоколадът намалява нивото на кортизола (хормона на стреса). Все пак не прекалявайте с количеството.

Бъдете по-внимателни

Храната често е първото нещо, към което се обръщаме, когато се чувстваме стресирани, тъжни или ядосани, но дали сме гладни и дали се нуждаем от нея? Ще ни даде ли тя решението на проблема? Ако сте наистина гладни, тогава хапнете. Ако е само заради емоцията, по-добре потърсете друго нещо.

Уверете се, че ядете протеини и мазнини

Въпреки че не е нужно да откажете напълно захарта, балансирайте с протеини и/или здравословни мазнини, за да се забави усвояването на захарите. Комбинацията на захарта с протеини и мазнини ще ви даде усещане за ситост.

Яжте плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са друга форма на сложни въглехидрати, които ще помогнат за забавяне на храносмилането на захарите. Да, плодовете имат захар, но тя е по-различна и полезна.

Яжте бадеми

Следващият път, когато жадувате за захар, хапнете бадеми. Те не само са полезни за здравето на сърцето, но и тирозинът - една от аминокиселините в бадемите, също може да предизвика производство на допамин.