Четирима на всеки десет американци, записали се в колеж, е теглил студентски заем.

Оказва се обаче, че нежният пол доминира в това отношение, като близо 2/3 от общия дълг по студентски заеми в САЩ се държи от жени, сочат данните на American Association of University Women - организация, която се бори за равенство в образованието, предава CNN.

Една от причините за големия дълг, държан от дамите, е по-високият брой жени, влизащи в колеж. Според статистиката, жените заемат 56% от студентите, записали се през 2016 г.

Това обаче не е достатъчно да обясни диспропорцията.

Освен че повече жени теглят заеми, кредитите, които взимат, са за по-високи суми. Така дамите дължат средно с 2 740 долара повече от мъжете, след като придобият бакалавърската си степен.

Също така жените изплащат заемите си по-бавно от мъжете, което означава, че плащат повече лихви поради по-дългите периоди за погасяване.

Ето някои любопитни данни за студентското кредитиране в САЩ:

Американците дължат 1.5 трилиона долара по студентските си заеми

Размерът на студентските заеми в САЩ достигна 1.5 трилиона долара през първото тримесечие на 2018 г., сочат данните на Федералния резерв.

Размерът на кредитите за обучение в страната изпреварва този на заемите за автомобили (1.1 трилиона долара) и тези по кредитните карти (977 млрд. долара).

42% от студентите успяват да погасят дълговете си

Въпреки че голяма част от студентите успяват да погасят дълговете си, 30% от тях имат и други заеми, като такива по кредитни карти или ипотечни кредити, сочи проучване на Федералния резерв от 2017 г.

Голям процент от настоящите студенти теглят заеми, но ситуацията е се подобрява спрямо пика, отчетен през учебната 2010-2011 г.

Дипломираните студенти дължат средно по 28 400 долара

Сред младежите, придобили бакалавърска степен през 2016 г., средният размер на дълга възлиза на 28 400 долара, по данни на The Collige Board.

Колко пари трябва да имаш, за да си богат?Колко пари трябва да притежава човек, за да може да се нарече богат?

Това е сериозно повишение спрямо 2001 г., когато средния дълг на дипломираните студенти е възлизал на 22 100 долара.

20% от длъжниците имат просрочия по кредитите си

Тези, които никога не успяват да завършат колежа, имат най-големи проблеми с плащането на заема си, посочва докладът на Федералния резерв.

11% от успешно дипломиралите се срещат проблеми с погасяване на заемите си.