Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Сингапур за среща с американския президент Доналд Тръмп, съобщават световните агенции. На разговорите се гледа като възможност за край на ядреното противопоставяне между КНДР и САЩ и намаляване на напрежението в региона.

Двамата ще се срещнат във вторник в курорта „Сентоза”, като даже самият акт ще е исторически, защото лидерите на двете страни никога до момента даже не са говорили по телефона след Корейската война от 1950 г. – 1953 г., която все още е приключена само с примирие.

Ким Чен-ун беше посрещнат от сингапурския външен министър.

„Ройтерс” посочва в своя материал по темата, че само за няколко месеца един от най-младите световни лидери извървя пътя от ръба на войната със САЩ до безпрецедентните преговори. Това обаче не променя факта, че Ким Чен-ун държи властта в КНДР с железен юмрук и даже хората от най-близкото му обкръжение могат да станат обект на чистки.

Затова и разговорите бяха пред провал след коментари на американски високопоставени представители, че режимът в Пхенян може да бъде свален от власт, ако не се откаже от ядрената си програма. В крайна сметка и в САЩ, и в Северна Корея оцениха адекватно ситуацията и все пак не проиграха шанса да напишат история.

Това е важно както за изолирания режим на Ким Чен-ун, така и за Доналд Тръмп, който е в силно влошени отношения с повечето си западни съюзници, а няма и достатъчно добри новини за гласоподавателите си у дома преди изборите за конгресмени през ноември.