Samsung Electronics отчита първия спад в своята печалба за последните седем тримесечия, пише Financial Times.

Силните резулати на поделението за производство на чипове за оперативна памет не успяват да компенсират спада в продажбите на смартфони и дисплеи.

Предварителните финансови данни за второто тримесечие показват, че оперативната печалба за периода от април до юни достига 14.8 трилиона вона, или около 13.2 млрд. долара.

На годишна база тя се повишава с 5.2%, но спрямо предходното тримесечие отчита спад от 5.4 на сто. Това е и първото понижение на тримесечна база от близо две години насам.

Поредицата от рекордни финансови резултати за компанията беше прекъсната най-вече заради по-слабото представяне на флагмана Galaxy S9. Въпреки еуфорията, която се наблюдаваше веднага след пазарния му дебют в средата на март, S9 вероятно ще постигне най-скромните продажби от 2012 г. насам, когато на пазара излезе S3.

Прогнозите са за едва 31 милиона продадени бройки за тази година.

Според анализаторите, цитирани от FT, основната причина за това е липсата на ключови иновации. "S9 се продава на по-висока цена, без да се различава кой знае колко от предшественика си. Дизайнът му също е идентичен с този на предишните модели", казва Ким Йонг-У от SK Securities.

Въпреки това, Samsung си остава най-големият играч на пазара на смартфони с общо 80 милиона продадени устройства по света и пазарен дял от 20%. Китайските компании, като Xiaomi и Huawei, обаче се доближават все повече до лидерската позиция с по-ниските цени на своите модели.

Samsung ще се опита да обърне негативната тенденция с новия си премиум телефон Galaxy Note 9, който се очаква да излезе на пазара през август.

Експертите обаче са на мнение, че компанията е изправена пред сериозни предизвикателства - на фона на забавянето на пазара на смартфони в световен мащаб и все по-свирепата конкуренция. Южнокорейският технологичен гигант отчита понижение на своя дял в двата най-големи пазара на смартфони - Китай и Индия.

Според експертите, цитирани от FT, Samsung Electronics ще се върне към позитивната тенденция и рекордните печалби през третото тримесечие на годината. Основните причини за това са силните продажби на DRAM чиповете за оперативна памет и очакваният ръст в търсенето на OLED дисплеи с излизането на новите модели на пазара. Всеки подобен дисплей се продава за около 100 долара.

Поделението за производство на чипове си остава "златната кокошка" в групата на Samsung, отчитайки рекордна печалба за седмо поредно тримесечие. Тя нараства с цели 50% спрямо същия период на миналата година и генерира почти 80 на сто от цялата оперативна печалба на групата.

Цената на чиповете за динамична оперативна памет вероятно ще отбележи ръст от около 15% тази година, подкрепена от силното търсене на компютърни сървъри, прогнозират от изследователския център Gartner.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с процент и половина на борсата в Сеул тази сутрин, след публикуването на предварителните финансови данни за тримесечието. Те се наредиха сред малкото негативни изключения във водещия борсов индекс KOSPI, който отчете повишение от 0.65 на сто.

От началото на тази година книжата на Samsung поевтиняват с над 10 на сто, с което компанията се превръща в един от най-слабо представящите се технологични гиганти в световен мащаб.

Окончателният финансов отчет за второто тримесечие на тази година ще бъде публикуван в края на месец юли.