Работници в завод на Fiat Chrysler в Италия готвят стачка, след като един от най-големите инвеститори в компания реши да плати 112 млн. евро за привличането на футболната звезда Кристиано Роналдо в Ювентус.

Футболният клуб и автомобилният концерн се контролират от семейство Анели чрез тяхната холдингова компания.

За профсъюза на работниците на Fiat решението за трансфера на Роналдо представлява изпуснат шанс за инвестиции, предава BBC.

Синдикатът заявява, че компанията трябва да гарантира бъдещето на хиляди хора, а не да прави богат само един.

Профсъюзът смята, че е „неприемливо”, докато служителите на Fiat Chrisler правят „огромни икономически саможертви”, милиони евро да бъдат похарчени за един спортист.

4-годишният договор, който подписа Роналдо, идващ от Реал Мадрид, бе обявен във вторник, като повдигна въпроса дали италианският клуб не плаща прекалено висока цена за него.

Колко ще печели Роналдо на час в ЮвентусТрансферът ще коства на Ювентус поне 350 млн. евро

Експертът по футболни финанси Роб Уилсън от Sheffield Hallam University коментира, че Ювентус ще спечелят предостатъчно пари, за да покрият трансферната сума за Роналдо и неговата заплата.

По думите му, Ювентус имат шанса да се изстрелят в небесата по отношение на маркетинговия потенциал на тази сделка. Освен имиджа на Роналдо, неговите чисто футболни качества ще помогнат на отбора да се представи по-добре, както във вътрешното първенство, така и в европейските клубни турнири, което ще доведе до повече спонсори и повече приходи от TV права и наградни фондове, добавя Уилсън.

Португалецът Кристиано Роналдо без проблеми може да бъде нареден до едни от най-великите футболисти на всички времена. За Реал Мадрид Роналдо има внушителните 450 гола в едва 438 изиграни мача.

Като капитан на Португалия, Роналдо вкара 4 гола на Световното първенство по футбол в Русия. Португалия завърши турнира в първите 16 отбора, докато, за сравнение, Италия дори не се класира на форума.

Въпреки че Fiat Chrysler и Ювентус функционират като напълно отделни предприятия, и двете се контролират от Exor - инвестиционен холдинг, притежаван от семейство Анели.

Бизнес империята, наречена Кристиано РоналдоЗа последните 12 месеца той е спечелил 108 млн. долара

Синдикатите посочват, че стачни действия ще има във завода на компанията, намиращ се в град Мелфи, Южна Италия, където се произвеждат автомобили, включително Fiat Punto и 500X.

Членовете на синдиката ще излязат на протест в 22:00 местно време в неделя, като ще стачкуват до 18:00 часа на идния вторник.

Така или иначе, стачката няма да окаже кой знае какво въздействие на производството, тъй като заводът е един от общо седем в Италия, а синдикатът USB не представлява достатъчно служители в другите заводи.