Най-разпространените митове за текилата
Има много погрешни схващания за традиционната мексиканска напитка текила - от историята с червеите до заблудата, че се произвежда от кактуси. От The Independent развенчават някои от най-популярните митове.
Как се пие текила?
Истинската текила се произвежда основно в щата Халиско, Мексико, от сукулентното растение синьо агаве, което придава нейния характерен плодов вкус. Ако поръчате текила в бар, където я сервират с лимон и сол, тогава най-вероятно това не е 100% текила. Имайте предвид, че това не е единственият начин, по който може да се пие мексиканската спиртна напитка, но определено е най-разпространеният. Ако искате обаче да усетите богатия вкус и аромат на текилата, най-добре е да отпивате бавно, на малки глътки от течноста, която се сервира в специални чаши (различни от тези за шотове) и не трябва да бъде нито топла, нито студена.
Може би очаквате да има червеи във вашата текила
Въпреки широко разпространеното вярване, истинската текила не съдържа червеи. Заблудата, че имате това хлъзгаво създание в текилата си, идва от сходството на напитката с друга, подобна на нея, която се нарича мескал. В Мексико всяка спиртна напитка от агаве се нарича „мескал“, а текила се нарича единствено дестилатът от синьо агаве.
Идеята за червеите в текилата става популярна сред потребителите през 40-те години на миналия век, тъй като се смята, че придават на питието магически свойства.
Откъде идва текилата?
Текилата не се изработва от кактуси, както вярват много хора, а от пустинното сукулентно растение синьо агаве. Растението вирее по високи места, изисква малко вода и е основна съставка на текилата. Напитката се приготвя след дестилация на ферментиралия сок от сърцевината на растението. Поради своята популярност и глобално търсене, агавето се превръща във важен икономически продукт за Халиско.
Защитена ли е текилата?
Точно както шампанското има защитено наименование за произход от Франция, текилата също има свое собствено защитено наименование от Мексико. Въведено през 70-те години на миналия век, мексиканското законодателство гласи, че текила може да се произвежда само в щата Халиско и други ограничени райони, включително Гуанахуато и Мичоакан. Ако напитката е произведена другаде, трябва да се нарича "дестилат от агаве".
Колко време отнема да се приготви текила?
Направата на напитката текила може да отнеме средно от пет до осем години. Това се дължи на спецификите при производството и на условията, при които синьото агаве трябва да се развива. Растението трябва да узрее добре, за да се създаде от него качествена текила.