Златото приключи месец юли с месечна загуба, което се случва за четвърти пореден месец.

Това е и най-дългата му серия на минус от 2013 г. насам, като основните причини за това са добрите икономически данни от САЩ, повишението на лихвите отвън Океана и поскъпването на щатския долар, който прави златото по-скъпо в други валути.

Инвестициите в борсово търгуваните фондове, част от които влагат средства и в злато, продължава да намалява, ето защо част от инвеститорите продължават да очаквам и нови спадове в цената.

Данни от миналата седмица показаха, че късите фючърсни контракти, както и опциите са за съвкупните 27 156 броя, равняващи се на 2.7 млн. тройунции. Това е най-сериозната меча позиция, заемана от инвеститорите в злато от 2006 г. насам.

Също така волатилността при метала пък се намира на най-ниските нива от януари насам.

Златото отчита спад в последните месеци, главно заради повишените на два пъти лихви от страна на Фед. В следващите дни се очаква от Федералния резерв да потвърдят плановете си за нови две повишения до края на 2018 г.

Димитър Цонев: Инвестирайте в ценни метали Не смятам, че когато има инфлация и петролът върви нагоре, е времето да се държат пари в банките, каза управителят на българския клон на Адмирал Маркетс

Трейдъри посочват, че златото е използвано като актив убежище при кризи и е било предпочетено за инвестиции дори пред щатския долар, на фона на предложенията за налагане на мита от администрацията на Доналд Тръмп върху китайските стоки.

„Когато лихвите се повишават, инвеститорите се насочват към по-доходоностни активи и продават металите, които не носят добра възвръщаемостта в спокойни времена“, казва Фил Стейбъл, главен анализатор в RJO Futures.

Фючърсите на златото с доставка през декември се търгуват в момента на ниво от 1232.70 долара за тройунция, или с 0.1% по-евтино спрямо ден по-рано. Загубите за злалото през юли бяха от 1.7%.