Според Morgan Stanley, следващата компания, която Уорън Бъфет може да придобие, е Southwest Airlines.

„Инвеститорите флиртуват от известно време с възможността за сделка между Berkshire Hathaway и Southwest. Нашият анализ сочи, че потенциалната придобивка за Бъфет сред авиокомпаниите е именно тази компания“, смятат анализаторите Кай Пан и Раджев Лалвани от Morgan Stanley.

Вчера книжата на авиокомпанията добавиха 1.3% след новината. Анализът цитира критериите, по които Бъфет се води при сключването на големи сделки – голяма компания, постоянни печалби, малък дълг, добър мениджмънт, прост бизнес модел и атрактивна цена.

„Бъфет се фокусира върху качеството на бизнеса и мениджмънта при сделките. Разбира се, и други фактори могат да бъдат взети под внимание, но според нас, авиокомпанията е потенциален кандидат за част от кеша, който притежава Berkshire, казват още анализаторите.

Понастоящем Berkshire Hathaway притежава инвестиция на стойност 2.8 млрд. долара в Southwest Airlines по данни от 31 март. Компанията на Бъфет също така има вложения и в други компании от сектора, като Delta Air Lines, American Airlines и United Continental.

Това е най-добрата инвестиция, според Уорън БъфетТази инвестиция е ненадмината, не може да бъде обложена с данъци и дори инфлацията не може да ни я отнеме, според милиардера

Анализаторите отбелязват, че бизнесът на Southwest е подобен на застрахователната компания GEICO, която Бъфет притежава. Тя е лидер в своя сектор, а също така притежава значителни конкурентни предимства и структура с ниски разходи.

Според тях, Бъфет може да предложи между 70 и 80 долара на акция за Southwest, имайки предвид историческата премия, която Berkshire е заплащал при други сделки. Това представлява около 28% над настоящата цена на книжата.