SoftBank ще инвестира 300 млн. долара в поредния кръг на финансиране от Getaround, с което общата стойност на набраните средства от компанията достигна 400 млн. долара.

Базираният в Сан Франциско стартъп е поредният залог в сферата на транспорта на SoftBank, след инвестициите на фонда в Uber, Didi и Grab.

“Да убедиш Масайоши Сон да инвестира в компанията не бе трудно, тъй като основателят на SoftBank има своя визия за бъдещето на транспортните услуги", казва съоснователят на Getaround Сам Зейд пред Forbes.

"Честно казано, начинът, по който презентирахме компания пред него, не се различаваше от обикновенната ни презентация“, допълва още той.

Ние заедно вярваме в свят, в който всяка кола може да бъде споделена, допълва Зейд.

Getaround е 9-годишна компания, която позволява на собствениците на автомобили да споделят колата си с непознати хора, когато тя не се използва. Услугата наподобява AirBnb, чрез която отдаваме жилищата си или част от тях на други хора.

Какво се случва, когато Основателите на компании, в които Vision Fund, с капитали от 100 млрд. долара, планира да инвестира, често разбират, че на следващия ден трябва да летят за Токио

Чрез услугите на Getaround, собствениците на автомобили получават допълнителен доход, вместо колата да стои в гаража или на паркинга пред дома им.

За да се присъедините към общността, ще трябва да закупите устройство, което да инсталирате в колата. То се нарича Getaround Connect, струва 99 долара и позволява на други хора да отключат колата ви.

Месечно пък ще дължите по 20 долара, като по този начин ще знаете местоположението на автомобила.

Конкурентът на компанията Turo задължава собствениците на автомобили да се срещнат лице в лице с човека, който наема колата им, за да му предадат ключовете.

Днес услугите на Getaround са достъпни в Сан Франциско, Бостън, Лос Анжелис, Сиатъл и Филаделфия.

Компанията не е публична и затова не публикува данни за приходите си, но се знае, че все още не е на печалба.