Влияят ли диетите по различен начин на мъжете и жените?
Жените се нуждаят от по-високи нива на хранителни вещества в диетата си, за да се чувстват добре емоционално, според ново проучване.
То е едно от малкото проучвания, които изследват специфичните за половете ефекти върху психиката, обусловани от избора на диета.
Изследователи от университета "Бингхамтън" в Ню Йорк установяват, че при жените е по-малко вероятно да изпитат положителното чувство на благосъстояние, докато се опитват да постигнат балансирана диета.
Междувременно мъжете са по-склонни да се чувстват добре психически, когато са подложени на хранителен режим.
Според водещият изследовател Лина Бегдаче, асистент по здравни и уелнес изследвания в университета, тези наблюдения се потвърждават от изследвания, които показват, че психиката на жените е изложени на по-висок риск от нестабилни състояния по време на диета.
Тя добавя, че проучването илюстрира значението на здравословния начин на живот и диетата за цялостното психично здраве.
"Най-важният извод е, че жените може би се нуждаят от по-голям спектър от хранителни вещества, за да поддържат доброто си настроение, в сравнение с мъжете", обяснява Бегдаче пред The Independent.
"Тези открития могат да обяснят причината, поради която жените са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожност и депресия и страдат тези състяния в сравнение с мъжете.
"Съвременната диета е с висока енергийна стойност, но е бедна на ключови хранителни вещества, които поддържат мозъчната анатомия и функционалност."
Бегдаче събира данните чрез проучване, включващо 563 анонимни участници( 48% от мъжете и 52% от жените), което е проведено в социалните медии.
Въпреки че проучването установява, че изборът на храна засяга емоционалното благополучие на мъжете по-малко от женското, тя установява връзката между психическото безпокойство при мъжете и т.нар.западна диета - богата на преработени меса, масло и пържени храни.
Междувременно изследователите откриват връзки между емоционалното благополучие при жените и консумацията на средиземноморска диета, която се придържа към хранителните навици на Гърция и южна Италия и е богата на зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и зехтин. Диетата е свързана и с насърчаването на загуба на тегло и поддържане на добро сърдечно здраве.
Бегдаче обяснява, че различията между мъжките и женските хранителни нужди по отношение на психическото благосъстояние може да се дължат на начина, по който нашите предци са се хранели.
"Мъжете и жените имат различни физически и емоционални отговорности, които може да са наложили различни енергийни изисквания и хранителни предпочитания", казва тя.
"По този начин диференциалният прием на храна и енергия, базиран на пола, може да обясни разликите в мозъчните обеми и между жените и мъжете.
"Поради това се получава потенциално несъответствие между нашата съвременна диета и нуждите на мозъка ни, което нарушава нормалната функционалност на определени негови системи.“