Хулия Флорес Колке все още пее с удоволствие на родния си език Кечуа и свири на малка китара, известна в района на Андите като чаранго, въпреки че официално е на близо 118 г.

По време на дългия си живот тя е била свидетел на две световни войни, революции в родната й Боливия и трансформация на Сакаба от малко провинциално градче с 3 000 жители до оживен град с над 175 000 за пет десетилетия.

На личната й карта е записано, че Флорес Колке е родена на 26 октомври 1900 г. в минен лагер в боливийските планини. На 117 и малко повече от 10 месеца, тя е най-възрастната жена в страната и вероятно най-възрастният жив човек в света.

Според говорител на Световните рекордни на Гинес обаче, организацията не е получавала кандидатура от нея, а самата Флорес изглежда не се интересува от това, че рекордът й не е потвърден официално. Тя дори не е чувала, че има такава книга с рекорди.

В днешно време тя се наслаждава на компанията на своите кучета, котки и петел. Тя е изпълнена с живот, обича да хапва торта и да пее фолклорни песни на Кечуа на всеки, който идва да я посети в бедния дом, който споделя със своята 65-годишна племенница.

Като малка Флорес Колке пасяла овце и лами в боливийските планини, а като тийнейджър започнала да продава плодове и зеленчуци. Тя и до днес се храни здравословно, въпреки че от време на време си позволява торта и чаша газирана напитка. Флорес Колке никога не се е омъжвала и няма деца.

Предишният най-възрастен човек в света - 117-годишната японка Наби Таджима, почина по-рано през годината. Наби Таджима бе родена на 4 август 1900 г. След нейната смърт Флорес Колке става най-възрастния жив човек в света.

В Боливия не е имало актове за раждане до 1940 г. и ражданията преди това са се удостоверявали с кръщелни свидетелства, предоставени от римокатолически свещеници. Личната карта на Флорес Колке обаче е сертифицирана от боливийското правителство.

Дълголетието й е поразяващо за Боливия - страна, която все още има едно от най-високите нива на смъртност в Южна Америка.

От кметството на Сакаба обявиха Флорес Колке за живо наследство на града. От кметството и частна фондация са направили и някои подобрения в дома й.

Само допреди няколко години тя е можела да ходи доста бързо за възрастта си. След това обаче пада и наранява гръбнака си. Лекарите й казват, че никога повече няма да може да ходи, но тя ги опровергава.