Най-опасната „здравословна“ диета
Учени от Медицинския университет в Лодзи, Полша, стигнаха до извода, че нисковъглехидратните диети засилват риска от преждевременна смърт. Този начин на хранене често бива пропагандиран като „здравословен“ и „правилен“.
Университетът е провел продължително изследване с участието на 25 000 доброволци. Резултатите са неутешителни за привържениците на тази диета, съобщава изданието EurekAlert!.
Оказало се, че при нисковъглехидратно хранене вероятността от преждевременна смърт се увеличава с 32%, в сравнение със средностатистическия показател.
Рискът от смърт вследствие на болест на сърцето, инсулт и тумори е по-висок с 25-50%.
Особено опасен е този режим на хранене за възрастните хора, които не страдат от затлъстяване. Учените са установили, че за организма е вредна прекомерната употреба на животински протеини и мазнини, а също така и дефицитният прием на фибри и други вещества от растителен произход.