Съоснователят на Amway Ричард ДеВос е починал вчера на 92-годишна възраст, информира CNN. Новината бе съобщена от неговия внук Рик.

Смъртта на ДеВос е настъпила в дома му в Ада, Мичиган, близо до централана на Amway, а според лекарите причината е усложнения след прекарана инфекция.

ДеВос бе президент на Amway от основаването на компанията през 1959 г. до пенсионирането си през 1993 г. От 2002 г. постът се заема от сина му Дъг ДеВос.

Семейството на Ричард ДеВос все още контролира Amway, заедно със семейството на неговия партньор Джей Ван Андел. ДеВос е и свекър на американския министър на образованието Бетси ДеВос.

Според сп. Forbes, семейство ДеВос разполага със съвкупно богатство от 5.5 млрд. долара.

Днес продуктите на Amway не се предлагат по магазините, като това е една от най-големите компании за директни продажби в света. Тя използва мрежа от независими за компанията хора, които купуват и след това продават продуктите на хора от тяхното обкръжение.

За миналата година компанията отчита продажби от 8.6 млрд. долара, като общия брой на хората, продаващи нейните продукти, е 3 млн. души.

Бизнесът на ДеВос и Ван Андел стартира през 1949 г. с инвестиция от 49 долара, срещу което те стават дистрибутори на Nutrilite, която по онова време произвежда и продава витамини.

Десет години по-късно двамата основават Amway, като стартират с един-единствен продукт – L.O.C, предназначен за почистване на всякакви повърхности.

Днес компанията предлага 450 продукта, включително и Nutrilite, която закупуват през 1972 г.

Миналата година почина и съпругата на ДеВос – Хелен. Ричард ДеВос е собственик на тима от НБА Орландо Меджик, който, според сп. Forbes, се оценява на 1.225 млрд. долара. Тимът бе закупен през 1991 г. за сумата от 85 млн. долара.