В наши дни хората имат шанса да пробват най-различни занимания. Една група радикални феминистки, нарекла се Сестрите от долината, е решила да вземе живота си в ръце.

Живеейки в провинцията на Северна Калифорния, тези жени, облечени като монахини, са посветени на земеделие. Сред овощните дръвчета и лозята обаче може да се открие и едно по-специфично растение – канабис.

Жените използват растения, които са с елиминирано THC, но продължават да съдържат CBD (канабидиол), който се слави с лечебните си свойства, предава ABC News.

„Това се счита за коноп, тъй като не може да напуши никого, но си остава истинска марихуана”, казва „сестра Кейт”, чието истинско име е Кристин Мейсен. „Това е медицинска марихуана, но точно както с годините се разработиха растения, които могат да ви напушат супер много, така ние разработихме щамове, които изобщо не могат да ви напушат”, обяснява тя.

Сестрите от долината продават продукцията си за различни цели, включително против инсомния, артрит и тревога. Най-продаваният им продукт е сорт, който облекчава болките в ставите, като само той генерира приходи от 3 хил. долара на ден, посочва Мейсен.

Жените живеят там, където отглеждат канабиса, като 6 от тях се занимават с този бизнес, разчитайки на помощта и на двама „братя”.

„Ние се нуждаем от мъже и не искаме да ги изключваме. Просто искаме жените да притежават бизнеси и да държат всички офиси в града”, казва сестра Кейт.

Мейсен е матриархалният шеф на обществото на Сестрите от долината. Разведена, бивш маркетинг консултант и майка на две деца, тя споделя, че е трябвало да започне от начало, след като бракът ѝ се провалил.

По думите ѝ, групата жени се оформила благодарение на движението Окупирай Wall Street, като жените искали да създадат свой „здравословен социализъм”.

„Вярваме в плащането на данъци. Откровено вярваме, че амриканската култура да заобикаляш данъчната система е грешна, морално грешна е. Повече от нас са живяли на други места, където данъчната система реално функционира”, казва тя.

Мейсен е живяла в Холандия, където е отгледала и децата си. В страната има универсална здравна система.

„50% от дохода (в Холандия) се дава за данъци”, казва тя.

„Но познайте какво? Те никога не плащат сметки в болницата. Никога не се тревожат за пенсионирането или дали ще останат бездомни. Така че да, ние сме за разумна форма на социализъм и за това да се плащат данъци и да се поема грижа за маргинализираните”, казва сестра Кейт.

Непризнати от никоя църква, Сестрите от долината носят расо, когато са в имота си, като Мейсен казва, че няма усещането, че се гаврят с религията.

„Религията се гаври сама със себе си. Няма нужда ние да й помагаме”, казва тя.

Сестра Сиера, с истинско име Сиера Уолкър, посочва, че групата жени живее, работи и се моли заедно, „като истински сестри, като истински монахини”.

По думите на Мейсен, всички са дали обед да живеят скромно, което е различна форма на това, което правят истинските монахини.

Жените дават обет за активизъм, за благотворителност, която „изисква приватизация на нашата сексуалност”, става ясно от думите на сестра Кейт.

Все повече възрастни хора в САЩ пушат марихуана, сочи проучванеУпотребата на канабис от хората на възраст между 50 и 64 години скача двойно през последното десетилетие


Сестрите произвеждат линия медицински продукти.

„Като цяло, хората използват канабидиол за хронични болки, като продуктът е добър и за инсомния, тревожност, депресия”, казва сестра Алис, с истинско име Алис Фулртън.

Продуктите, съдържащи канабидиол, стават все по-популярни, като в САЩ вече в 31 щата има обществени програми за медицинска марихуана. За сравнение, канабисът за развлечение е легален в 9 щата.

Очаква се до 2022 г. конопените продукти да оформят индустрия за 2 млрд. долара, сочат прогнози на New Frontier Data.

Сестрите от долината посочват, че през миналата година са постигнали печалба от 1.1 млн. долара.

„С просто разпределяне на даровете на Майката Земя никой няма да живее в бeдност. Ние сме активисти за минимално заплащане от 15 долара на час. Няма да инвестираме парите си с цел трупането на богатство, когато можем да създадем работа за други жени. Това е целта”, казва Мейсен.

Когато не се занимават с бизнеса си, Сестрите от долината живеят като всеки друг. Сърфират в интернет, гледат клипчета в YouTube и понякога пушат по една трева.

Жените посочват, че животите им не са отдадени на марихуаната, а на идеята за сестринството – бизнес, притежаван и опериран от жени.