Трябва ли да притопляме ориз и безопасно ли е това?

Когато не искате да прекарате "векове" в кухнята, за да приготвите вечеря след работа, притоплянето на остатъците от предния ден може да ви изглежда като логична алтернатива.
Ако обаче остатъците, които съхранявате в хладилника, съдържат ориз, то притоплянето им в микровълновата фурна може да не е най-мъдрото решение.
Обикновено се смята, че това действие може да е вредно за здравето ви, тъй като е възможно да доведе до хранително отравяне.
Според NHS - най-големия здравен уебсайт в Обединеното кралство, оризът може да бъде повторно загрят след готвене, но само за кратък период от време.
Най-добрият вариант е да го консумирате максимално бързо след приготвяне. Ако не успеете, тогава го оставете да се охлажда в рамките на един час.
Ако съхранявате варен ориз в хладилника, не бивя да чакате повече от ден, за да го подгреете за повторна консумация.
Експертите съветват също така да не го загрявате повече от веднъж.
Ако се натровите след консумацията на охладен ориз, това вероятно е причинено от наличието на бактерията Bacillus cereus. Тя често се среща в почвата и в различни видове храни, включително ориз.
Охлаждането на ориза не унищожава непременно бактерията, така че когато той изстине на стайна температура, тя може да се размножи и да се превърне във вредна за човешкия организъм.
Симптомите на отравяне с Bacillus cereus се проявяват от един до пет часа след консумация на охладен ориз. Те включват гадене, повръщане и диария, като обикновено продължават около ден.
)



&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)