Семейството на танзанийски милиардер индустриалец, който бе отвлечен миналата седмица, е предложило 1 млрд. шилинга (437 000 долара) възнаграждение на всеки, който предостави информация, която ще доведе до спасяването му.

Три горещи телефонни линии бяха открити за събирането на инфрмация относно отвличането на Мохамед Девджи - 43-годишния собственик на MeTL Group, е заявил член на семейството днес.

Отвличането на Девджи, който според Forbes е най-младият милиардер в Африка с лично състояние, оценявано на 1.5 млрд. долара, е поредният притеснителен инцидент в Танзания.

В източноафриканската нация, която преди бе описваната като “остров на мира” в един размирен район, напоследък имаше редица политически мотивирани насилствени прояви. От полицията са арестували 26 души във връзка с отвличането на Девджи, според местното издание Mwananchi.

MeTL допринася с около 3.5% от БВП на Танзания, според уебсайта на компанията, която внася най-различни продукти, сред които палмово масло и потребителски стоки, докато в същото време изнася земеделски продукти, като захар и торове.

Компанията развива дейности в Етиопия, Мозамбик и Уганда и разполага с близо 24 000 служители.

Въоръжени “бели мъже“

Бившият депутат Девджи е бил отвлечен в близост до Colosseum Hotel в столицата Дар ес-Салаам в 5:35 часа сутринта на 11 октомври. Милиардерът е бил похитен от въоръжени “бели мъже”, според регионалното издание The East African, което цитира полицейски ръководител.

В Танзания е имало 21 отвличания в периода януари – октомври 2018 г., но това са изолирани инциденти с различни мотиви, заяви министърът на вътрешните работи Канги Лугола. Той увери инвеститорите, че са в безопасност в страната, която разполага с третата най-голяма икономика в Източна Африка.

Вследствие на спекулациите около изчезването на Девджи, в Twitter се появи хаштаг #bringbackourmo, който бе туитнат около 1 400 пъти.