Азиатските акции се отдалечиха от 20-месечните си дъна днес, благодарение на ръста на Уолстрийт, въпреки че инвеститорите остават предпазливи, след като през настоящия месец на пазарите по света имаше резки понижения.

Сбор от фактори - от напрежението между САЩ и Китай през опасенията около щатските корпоративни печалби до края на лесните пари в развиващите се икономики предизвика волатилност на световните пазари през последните няколко седмици.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.75%, но въпреки това е на път да запише понижение от близо 11% този месец.

Вчера индексът падна до най-ниското си ниво от февруари 2017 г., след като опасенията около корпоративните печалби натежаха сериозно над щатските акции.

Трите основни индекса на Уолстрийт скочиха с по над 1% вчера, подпомогнати от силния ръст при акциите на производителите на чипове и транспортните компании.

Днес хонконгският индекс Hang Seng бележи повишение от 1%, докато китайският Shanghai Composite нараства с 0.75%.

Австралийският основен индекс отчита ръст от 0.3%, южнокорейският KOSPI се повиши с 0.1%, а японският Nikkei добави 1.3%.

Индексът MSCI AC World, който включва и няколко големи развиващи се пазара, в добавка към развитите пазари, отчита понижение от 8.5% този месец и губи 4 трлн. долара от пазарната си стойност. Индексът MSCI World пада с 8.7% през месеца с изтрита пазарна капитализация в размер на 4.5 трлн. длара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю вчера, че според него може да се стигне до търговско споразумение с Китай. Той също така предупреди, че е подготвил мита за милиарди долари, ако не бъде сключено такова споразумение.

При валутите, доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, продължи ръста си от вчера и нарасна до 16-месечен връх от 97.054, след като изнесените вчера данни показаха, че потренителското доверие в САЩ е нараснало до 18-годишен връх през октомври.

Доларът поскъпна до триседмичен максимум от 113.330 спрямо йената.

На своята среща днес Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1345 долара, след като поевтиня с 0.25% в предходния ден. Понижение под 1.1336 би извело еврото до най-ниското му ниво от средата на август.

Китайският юан поскъпна леко до 6.9652 спрямо долара, но остава близо до 10-годишното дъно от 6.9724, достигнато вчера.

Австралийският долар поевтинява с 0.3%, до 0.7083, вследствие на неубедителните данни за местната икономика. Слабите данни за ръста на фабричното производство в Китай също се отразиха негативно на австралийския долар.

Цените на петрола се възстановиха леко, след като паднаха до многомесечни дъна в предходния ден вследствие на признаците за нарастващото предлагане и опасенията, че световният икономически растеж и търсенето на петрола ще пострадат от търговския конфликт между САЩ и Китай.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.4%, до 66.44 долара за барел, след като вчера цената падна до 65.33 долара за барел, което бе най-ниското ниво от средата на август .

Петролът от сорта брент добави 0.53% към цената си до 76.31 долара за барел, след като вчера бе поевтинял с 1.8%.