Сирма Груп Холдинг отчита ръст на приходите от 22% за първите девет месеца на годината, показва неконсолидираният финансов отчет на дружеството. Общите постъпления на компанията до края на третото тримесечие възлизат на 4.12 млн. лв., в сравнение с 3.38 млн. лв. за същия период на 2017 г.

Нетната печалба възлиза на 226 хил. лв., като намалява спрямо отчетените към края на септември 1.4 млн. лв. основно заради нарастването на оперативните разходи от 816 млн. лв. преди година до 2.96 млн. лв. към края на септември 2018 г.

През октомври дъщерното друщество на Сирма Груп Онтотекст АД спечели европейско финансиране в размер на 1.4 млн. евро по три проекта, които ще бъдат реализирани по програмата Хоризонт 2020 на Европейската Комисия: WeVerify, EXA MODE и InnoRate.

Проектът WeVerify има за цел да адресира предизвикателствата, свързани с проверката на информацията чрез използване на алгоритми за машинно обучение с ограничена обратна връзка от хора, както и на интуитивни визуализации.

Онтотекст ще ръководи работата по използването на блокчейн технология за потвърждаване на автентичността на заключенията на журналисти, които извършват проверка на данните и разкриват фалшиви новини.

Онтотекст е координатор на консорциума, включващ водещи университети и някои от най-големите информационни агенции в Европа. Продължителността на проекта ще бъде 3 години.

EXA MODE пък е проект за обработване на големи данни в областта на здравеопазването. Той включва разработване на прецизни аналитични методи и инструменти за вземане на решения в болниците. Ще бъде използвано дълбоко машинно обучение за изграждане на семантични представяния на обекти и връзки в мултимодални данни.

InnoRate ще предоставя надеждна и обективна платформа за услуги в цяла Европа, целяща да подкрепя и подобрява процесите на вземане на решения от инвеститори и кредитори за проверка, приоритизиране и осигуряване на достъп до финансиране за иновативни малки и средни предприятия с висок потенциал за растеж.

WeVerify ще започнe пръв от декември 2018 г., a EXA MODE и InnoRate ще започнат от януари 2019 г., след като бъдат завършени и подписани споразуменията за консорциуми и за отпускане на безвъзмездни средства.

На 26 октомври бе регистрирано и ново дъщерно дружество на Сирма Груп Холдинг АД. То се казва Сирма СиАй АД и ще фокусира усилията на групата в сегмента "Търговия". Капиталът на дружеството разпределен в 133 000 обикновени акции, всички с номинална стойност 1 лев всяка.

Сирма СиАй ще се занимава с проектиране, разработване, продажба, внедряване и поддръжка на информационни технологии, системи и софтуерни продукти, както и с консултантски услуги в сферата на информационните технологии, посочват от компанията.

По-рано този месец изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев заяви в интервю за Profit.bg, че целта на Сирма Груп Холдинг е да набере 20 млн. евро от увеличението на капитала, които да използва за повишаване на конкурентоспособността на своите продукти, за подобряване на маркетинговата си ефективност, както и за придобивания на други компании.

Общият размер на инвестициите, които компанията предвижда за следващите пет години, достига близо 32 млн. евро за развойна дейност и над 40 млн. евро за маркетинг и продажби.