Досега всички би трябвало да сме наясно, че злоупотребата с алкохол, флиртуването и караокето са неща, които трябва да се избягват в офиса. Има обаче други неща, които би трябвало да правите и които биха могли да помогнат на кариерата ви.

Фирмените партита по празниците са идеалната възможност да поговорите с шефовете си.

"Тези партита са позволение за създаване на нови контакти и за разговори с хора, които не познавате," казва канадският автор Гейл-Холгрен-Резак.

Не пропускайте коледното парти

Животът става напрегнат по това време на годината. И някои хора не искат да се събират с колегите си извън работното време в офиса. Фирменото парти обаче трябва да влезе в техния календар.

"Много от корпоративните решения, като например, когато има съкращения на персонала, се взимат колкото на основа умения, толкова и на това как даден служител се вписва в културата на компанията," казва пред CNN Money Мат Юнгквист, основател на Career Horizons.

Посещаването на корпоративни социални събития показва, че сте екипен играч и също така ви помага да изграждате отношения и име, което пък може да е от значение за кариерата ви на по-късен етап.

"Вие печелите доверието на тези хора, те биха могли да ви дадат информация, с която не можете да се сдобиете по никакъв друг начин," казва Холгрен-Резак.

Участвайте в организацията

Ако компанията ви разчита на доброволци за организирането на фирменото парти, вдигнете ръка.

Участието в организацията на фирменото парти не само показва фирмения ви дух, но и ще ви събере с хора от други отдели и ще ви даде предимство по време на самото парти.

"Особено за интровертите, това ви осигурява нещо, с което да се занимавате," казва Юнгквист, който определя себе си като хиперинтроверт. "Можете да поздравявате хората, когато пристигат. Можете да напреднете много повече в нетуъркинга, ако сте участвали в организацията на партито."

Изгответе си списък с хора, с които искате да поговорите

Решете предварително с кого бихте искали да поговорите, преди да се разсеете в претъпканата зала, след като партито вече е започнало.

Ако направите по малко проучване за тези хора, това може да ви помогне при разговора.

"Набележете си няколко души и разговаряйте с тях," казва бизнес авторът Джуди Робинет.

Внимавайте с разговорите

Нетуъркингът и запознанствата с нови хора ще ви помогнат в кариерата, но фирменото парти не е мястото да лобирате за повишение или да се оплаквате от проблеми с други служители.

Ако разговаряте с някой, който заема по-висок пост от вас, Холгрен-Резак препоръчва да обсъждате това кой сте, с какво се занимавате, по какви проекти работите напоследък и какво очаквате през новата година.

"Казвайте на събеседниците си някаква добра новина," казва той. "Бъдете кратки."

Ако разговаряте с колега от различен отдел, попитайте за неговата роля в компанията и дали работи по някакви интересни проекти, но също така се опитайте да направите разговора и малко по-личен.

"Не говорете винаги за работата," съветва Юнгквист. "Не бихте искали да ви вземат за кариерист."

Избягвайте негативността и това да общувате само с тези колеги, които вече са ви приятели.

"Бъдете позивитно настроени, хората ви наблюдават, а вие оставяте впечатления за себе си. Повишенията отиват при хора, които са позитивни, оптимистично настроени и вдъхновяват другите да работят здраво," казва Робинет.

Оставете телефона си

Може би е изкушаващо да се скриете зад телефона си, но това може да остави у шефовете ви лошото впечатление, че не се интересувате от това да сте част от екипа.

Ако запознанствата с нови хора ви плашат, поставете си предварително цел за определен брой хора, с които искате да се запознаете, препоръчва Юнгквист.

Имайте последващ план

Работата ви не свършва, когато си тръгнете от партито. Трябва да влезете отново в контакт с някои от хората, с които сте се запознали.

"Отношенията не се изграждат с един разговор, затова си подгответе последващи стъпки“, казва Юнгквист. Това може да е нещо просто, като да се свържете в LinkedIn, да се уговорите за кафе през новата година, или пък ако наистина си допаднете - обяд през следващата седмица.