За китайските инвеститори и финансови анализатори 2018 г. не беше особено позитивна. Водещият борсов индекс Shanghai Composite изтри почти една четвърт от стойността си за последните 12 месеца, с което се превърна в най-слабо представящия се индекс в света, пише Bloomberg.

Ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай изтри 2.4 трилиона долара от пазарната капитализация на китайските публични компании, а натискът на правителството в Пекин за ограничаване на задлъжнялостта намали марджин позициите* на пазарните участници до едва една трета от пиковите стойности, достигнати през 2015 г.

Въпреки че чуждестранните инвеститори продължават да наливат пари на китайския пазар, а държавата осигури спасителни финансови инжекции за борсово търгуваните фондове, индексите запазиха низходящата си тенденция.

Дори и секторите, които обикновено се смятат за инвестиционни "убежища", бяха подложени на разпродажби. Забавянето на китайската икономика доведе до свиване на разходите на домакинствата, което пък се отрази негативно на акциите на компаниите от потребителския сектор.

Поредицата от скандали с ваксините и генномодифицираните продукти пък натежаха върху книжата от здравния сектор.

Ето кои бяха шестте водещи фактора за слабото представяне на китайските капиталови пазари през 2018 г.:

Срив в пазарните оценки

Сривът в цената на акциите изтри 2.4 млрд. долара от пазарната капитализация на китайските борсови индекси. Това е най-силният годишен спад от 2002 г. насам, когато Bloomberg започва да събира данни за китайския пазар.

Последният подобен случай бе по време на финансовата криза, когато Shanghai Composite се понижи с 65%. Като абсолютна стойност обаче загубите тогава бяха по-малки. Освен това по-рано тази година Китай загуби и втората си позиция в класацията на най-големите капиталови пазари в света, отстъпвайки я на Япония.

Свиващи се обеми

От години на пазарите в Поднебесната империя не се е наблюдавал толкова мащабен отлив на инвеститори. Средният дневен оборот на борсите в Шанхай и Шънджън падна до 370 млрд. юана (около 54 млрд. долара) тази година - най-ниските нива от 2014 г. насам.

В четвъртък (на 27 декември) изтъргуваният обем бе на стойност едва 263.8 млрд. юана (38.5 млрд. долара), което представлява около една десета от върха, регистриран през 2015 г.

Никой не е пощаден

Нито един от секторите, представени на капиталовия пазар, не успя да избегне загубите през 2018 г. И десетте индустриални групи, включени в широкия индикатор CSI 300, регистрират понижения.

От Bloomberg припомнят, че толкова мащабни разпродажби не са регистрирани от 2011 г. насам. Това е и рязко обръщане на тренда от предходната година, когато акциите на компаниите от всички икономически сектори отбелязаха повишения.

През 2018 г. на най-сериозни разпродажби бяха подложени телекомите, IT индустрията и добивните компании - в тези сектори спадът е с над 30%.

Кои са основните рискове за глобалните пазари в момента Както и в предходните седмици, така и през настоящата, отново ще се спрем на основните рискове на глобалните пазари, в седмичната рубрика на Капман Холдинг


Ограничаване на задлъжнялостта

Усилията на китайското правителство да намали финансовата задлъжнялост започнаха да дават резултати. Спекулантите постепенно изчезнаха от сцената, а общата стойност на марджин позициите падна до 756 млрд. юана (около 110 млрд. долара) към 27 декември. Това е около една трета от върховите нива, достигнати през 2015 г., когато пазарните участници заемаха рекордни суми и купуваха акции с надеждата, че позитивният тренд ще продължи.

Това обаче беше и основната причина за образуването на гигантския "балон" на китайските финансови пазари. Днес рисковите апетити на инвеститорите са далеч по-слаби, отбелязва Bloomberg.

Бягство от взаимните фондове

Дребните инвеститори, които се "опариха" през последните години, масово закриват позициите си. Над 75 взаимни фонда с фокус върху инвестициите в акции бяха закрити през изминалата година. От 2007 г. насам, когато започва събирането на подобна статистика, не е имало толкова голям брой ликвидации на инвестиционни схеми.

За сравнение, общият брой на заритите взаимни фондове през последните 11 години достига 88.

Охлаждане на IPO пазара

Обикновено в първите няколко дни след първичните публични предлагания, акциите на дебютиращите компании поскъпват, тъй като регулациите ограничават надуването на цената по време на самото IPO. Така, при старта на вторичната търговия, те се оказват изгодна покупка за инвеститорите.

По данни на Bloomberg акциите на компаниите, които за първи път се листват на китайските борси, поскъпват средно със 193% в първия месец от търговията. Тази възвръщаемост може да изглежда внушителна, но всъщност е наполовина на нивата, които се наблюдаваха през 2016 г. и е най-слабата за последните четири години.

Това означава, че дори и на IPO пазара, който по принцип привлича най-голям интерес сред китайската инвестиционна общност, вече се наблюдава известно охлаждане.

* Марджин търговията позволява да се извършват операции на финансовите пазари със заемен капитал. Инвеститорът използва собствени средства, за да финансира определен процент от сделката, а останалите взема назаем от финансовия посредник.