Най-възрастният мъж в света - японецът Масазо Нонака, почина на 113 години, съобщава британският вестник Independent.

От семейството на столетника посочват, че той е напуснал този свят спокойно в съня си в неговия дом, разположен на остров Хокайдо.

Нонака беше сертифициран от Гинес като най-възрастния жив човек в света през миналата година, когато беше на 112 години и 259 дни.

Роден на 25 юли 1905 г., малко преди Алберт Айнщайн да публикува своята теория за относителността, той надживява всичките си седем братя и сестри, жена си и три от петте му деца.

Любимото му занимание е да си почива в горещите извори в хотела, който семейството му върти от четири поколения.

Израсъл в голямо семейство, Нонака в крайна сметка поема управлението на традиционния хотел, известен като onsen ryokan в Япония, от родителите си. Хотелът, който е издържал изпитанието на времето цели 106 години, в момента се управлява от внучката му.

През април миналата година Нонака все още можеше да се движи сам в инвалидна количка. Всяка сутрин чете вестници, обича да гледа сумо и самурайски телевизионни драми, както и да си хапва торти.

На 111 г. той пуши пури, пие уиски и се наслаждава на животаРичард Овъртън е най-възрастният американец ветеран от войните

Япония е известна с дълголетието на своите граждани и е дом на редица рекордьори. Сред тях е Кейн Танака - на 116 години и 18 дни в момента тя е най-възрастният жив човек в света.

Най-старият човек в историята на страната, чиято възраст е потвърдена, е Джироемон Кимура. Той умира през 2013 г. на 116 години и 54 дни.

Според Гинес абсолютният рекорд по дълголетие, доказан официално, държи французойка Жана Калман, починала през 1997 г. на 122 години и 164 дни.