Графит на Банкси, появил се по Коледа в град Порт Толбът, Южен Уелс, който изобразява момче, изпрезило език, за да лови снежинки, бе продаден за над 100 000 паунда (115 хиляди евро).

Собственикът на гаража Йен Люис, на чиято стена е графитът, е изключително радостен, че е махнал този товар от плещите си. Делото на известния уличен художник му навлече много неприятности по празниците.

Произведението, което носи името Seasonʼs Greetings, е закупено от собственик на художествена галерия в Есекс. Става дума за Джон Брандлър, който вече притежава няколко работи на Банкси. Той уверява, че няма намерение да отнема арт обекта от Порт Толбът.

Собственият на белязания от уличния художник гараж признава, че най-накрая е щастлив.

Омръзна ми от този графит, казва той.

Както съобщава BBC, около 20 000 души в рамките на месец са отишли до къщата на мъжа, за да видят с очите си произведението на изкуството.

За Йен Люис графитът е донесъл поредица от трудни дни. С творението си Банкси му е навлякъл сериозен стрес. Загубил е съня си и е нямал миг спокойствие.

Откраднаха творба на мистериозния уличен художник BanksyЗадигнатата творба се оценява на 35 хил. долара


На Коледа до гаража му се събира огромна тълпа. Макар графитът да е защитен с метална ограда, Люис се тревожел, че някой може да увреди недвижимия му имот.

Той предложил на властите на Порт Толбът да изрежат част от стената и да преместят ценния графит в центъра на града, осигурявайки му условия, в които да може да бъде видян от всички желаещи.

Градските власти обаче били твърде мудни в действията си. Тогава британецът намерил подкрепа в лицето на актьора Майкъл Шийн, който призовал обществото да прояви внимание и да се смили над Люис и го подпомогнал финансово.