Вашата първа работа може и да не е най-вдъхновяващата на света. Но според милиардера и основател на Alibaba Джак Ма, тя е най-важната в кариерата ви.

Запитан за съвет към младите хора по време на Световния икономически форум в Давос, Ма каза: „Това невинаги ще е мечтаната работа или пък такава, на която ще се наслаждавате. Но просто трябва да е на място, на което ще можете да се учите от останалите и да се развивате.

Не е задължително вашата първа работа да е в голяма компания, това, което е важно за младите хора, е да намерят шеф, който може да ги научи, на първо място, да са хора и как да правите нещата правилно. Ако намерите подобно място – останете, но за не повече от 3 г., след което можете да потърсите и следващата си месторабота".

Джак Ма: Фалшивите стоки често са по-добри от оригиналнитеИ това прави борбата с тях почти невъзможна...


Ма дава този съвет на младите хора, изхождайки от собствения си опит. Той започва кариерата си като учител по английски език, след което със свои колеги и приятели съосновава Alibaba, която днес е една от най-скъпите компании в света.

„Оцелях в продължение на 20 г., защото бях учител. Тази работа ми помогна да се научи да забелязвам талантливите хора и да ги вдъхновявам да успеят. Именно това ми качество ми помогна да изградим този силен екип, който днес имаме в Alibaba", казва още той.

Милиардер: Учете това, за да сте високо платени в бъдеще Джак Ма, основател на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, вижда сериозни промени на хоризонта


„Когато назначавам хора, винаги взимам на работа тези, които са по-умни от мен. Хора, които след 4-5 г. могат да са ми шефове. Харесвам позитивните хора и тези, които никога не се отказват", допълва Ма.

Джак Ма, който понастоящем е най-богатият човек в Китай, планира да се оттегли от ръководната си позиция в Alibaba през септември 2019 г., след което планира да се завърне към учителската професия.