Компанията Robinhood Markets, основана от българина Владимир Тенев и американеца от индийски произход Байджу Бат, е третата най-голяма частна финтех корпорация в САЩ, предава Forbes.

Оценявана на 5.6 млрд. долара, Robinhood предлага широк спектър от услуги, насочени към обикновените инвеститори в САЩ. Чрез платформата на стартъпа потребителите могат да търгуват с конвенционални акции и борсови продукти без заплащането на комисионна на всяка трансакция.

Освен това творението на Тенев и Бат позволява търговия с криптовалути. В края на миналата година Robinhood обяви, че ще предлага разплащателни и спестовни сметки с безпрецедентната за САЩ лихва от 3% (при средна лихва за страната от 0.10%).

Компанията работи с дебитна карта на Mastercard, която позволява тегленето на средства без такса от над 75 хил. банкомата в страната. Тъй като няма банков лиценз, Robinhood оперира услугите по спестовните и разплащателни сметки в партньорство с базираната в Охайо банка Sutton Bank.

Така основаната през 2013 г. компания с бързи темпове се превърна в един от флагманите на финтех технологиите в САЩ, като в последно време има редица слухове, че бизнесът на Тенев и Бат се готви за излизане на капиталовите пазари.

Без съмнение, едно евентуално IPO би привлякло значителен интерес, тъй като Robinhood успешно върви в посока създаване на пълен затворен цикъл за своите потребители – платформа за търговия с акции и крипто активи, подкрепена от традиционна услуга за управление и съхранение на средства в лицето на разплащателните и спестовни сметки на стартъпа.

Успехът на Robinhood Markets е част от един бързо развиващ се сектор. Стартъпите за финансови технологии продължават да привличат внимание и капитал. През 2018 г. в САЩ се появиха най-малкото 6 нови еднорози (компании, оценявани на над 1 млрд. долара), занимаващи се в тази сфера.

Само в САЩ финтех компаниите отчитат набрано финансиране от 12.4 млрд. долара, което е 43% повече спрямо 2017 г., сочи доклад на CB Insight.

Този растеж изпреварва увеличението от 30% на годишна база в рисковите инвестиции в рамките на САЩ. Финтех компаниите имат нужда от този темп на финансиране, тъй като анализ на Brex посочва, че този вид бизнес изразходва средства с до три пъти по-бързи темпове спрямо останалите стартъпи, развиващи дейност в различни сфери.

Основан от българин стартъп сред най-желаните за работа в САЩОснованата от Влад Тенев Robinhood заема шстото място в престижната класация на LInkedIn

Топ 10 частни, подкрепени с рискови инвестиции, финтех компании в САЩ:

1. Stripe, 22.5 млрд. долара

Оригинално създадена през 2011 г. за подкрепа на малките онлайн търговци в обработване на плащанията, днес Stripe работи с гиганти, като Microsoft и Amazon. През 2018 г. компанията представи три нови продукта, включително технология за кредитна карти, ПОС (point-of-sale) софтуер и билинг платформа за абонаментните бизнеси. Основатели на стартъпа са 30-годишният Патрик Колисън и 28-годишният Джон Колисън.

2. Coinbase, 8 млрд. долара

Разширявайки се отвъд бизнеса с биткойн портфейли и търговия с криптовалути, Coinbase понастоящем предлага множество услуги, свръзани с пазара на вируални валути. През миналата година компанията придоби Earn.com – услуга, в която потребителите плащат в биткойни за осъществяването на контакт по имейл с експерти, за сумата от 100 млн. долара.

Съосновател и изпълнителен директор на бизнеса е 36-годишният Браян Армстронг, който благодарение на дяловете си в Coinbase официално е милиардер.

3. Robinhood, 5.6 млрд. долара

Основана през 2013 г., Robinhood вече предлага широка гама от финансови услуги. Платената услуга Robinhood Gold, започваща от 6 долара месечно, дава достъп на инвеститорите до търговия на маржин.

Както вече знаете, основатели на иновативната платформа са роденият в България 32-годишен Владимир Тенев и роденият в САЩ 34-годишен Байджу Бат.

4. Ripple, 5 млрд. долара

Глобалната сетълмент мрежа на Ripple, базирана на блокчейн технологията, цели да замести SWIFT - международната комуникационна платформа, която свързва почти всяка банка по света.

Компанията има услуга, която позволява трансгранични разплащания чрез криповалутата XRP, създадена от основателите на стартъпа, а именно 43-годишният Джей МакКейлъб, 58-годишният Крис Ларсен и Артур Брито.

Robinhood пуска разплащателни сметки с най-високата лихва в САЩКомпанията на Владимир Тенев планира поредната си революция

5. SoFi, 4.4 млрд. долара

Основана през 2011 г., SoFi стартира с онлайн услуга за рефинансиране на студентски заеми, като по-късно се разраства с допълнителни услуги, предназначени за милениалите, като ипотеки, инвестиционни съвети и застраховки живот.

Изпълнителен директор на компанията е 50-годишният Антъни Ното, бивш главен оперативен директор на Twitter.

6. Credit Karma, 4 млрд. долара

Компанията предлага на своите 85 млн. „членове” нарасващ брой безплатни услуги, като кредитен рейтинг, софтуер, помагащ за поправяне на грешки в кредитните рейтинги, и система за сигнализиране при отваряне на нови акаунти с вече съществуващи потребителски имена.

Съоснователи на бизнеса са 43-годишният изпълнителен директор Кенет Лин, 45-годишният Никол Мъстард и 37-годишният Раяйн Грациано.

7. Circle, 3 млрд. долара

Крипто гигантът Circle през миналата година навлезе в бизнеса с търговия след придобиването на Poloniex, като вече предлага търговия с виртуални валути, инвестиране и платежни услуги. През миналия октомври копанията пусна USDC стейбъл койн в партньорство с Coinbase – дигитален актив, използващ системата на Етериум, подкрепен от щатския долар.

Съосновател и изпълнителен директор на бизнеса е 47-годишният Джереми Олер, основал преди това публичната компания за онлайн клипове Brightcove.

8. Plaid, 2.65 млрд. долара

Компанията за интеграция на финансови приложения с банковите сметки на потребителите с цел трансфер и контрол на средства вече може да се похвали с мрежа от 10 хил. интегрирани банки.

През този януари Paid придоби Quovo - стартъп за изчисляване на иунвестиционни данни, за сумата от около 200 млн. долара. Съоснователи на стартъпа са 31-годишният Зак Парет и 29-годишният Уилям Хоки.

11 нови милиардери през тази година, един от тях е българинИма един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от най-различни страни и индустрии - този на милиардерите

9. Avant, 2 млрд. долара

Основана през 2012 г., компанията предоставя моментални онлайн кредити за суми от 2 хил. до 35 хил. долара. Оновател е 38-годишният Ал Голдщайн, който е инвеститор и в технлогични начинания и недвижими имоти.

9. Gusto, 2 млрд. долара

Базираната на облачни технологии Gusto помага на бизнес ведомостите в сферата на човешките ресурси. Основатели са 35-годишният Джош Рийвс, 35-годишният Едуард Ким и 34-годишният Томър Лондон.