Близо 35% от работещите хора в България полагат труд в седнало положение, докато едва 8.6% извършват тежък физически труд.

Това сочат най-новите данни на Евростат, актуални към края на 2017 година. Делът на заетите у нас, които работят в изправено положение възлиза на 28.4%, докато делът на тези при, които се налага извършването на среден физически труд достига 28.2%.

Работата в седнало положение у нас е под средното за Европейския съюз.

В рамките на целия ЕС, близо 4 на всеки 10 души (39%) полагат труд седнали. В тази група попадат всички офис служители, заетите в кол центрове, както и професионалните водачи на превозни средства.

30% от от всички заети в ЕС работят професии изискващи полагането на среден физически труд. В тази група попадат автомонтьори, медицински сестри, водопроводчици, както и тези, които пренасят леки товари.

Общият дял на работниците, които се трудят в изправено положение в ЕС достига 20%, което е с 8 процентни пункта по-нисък дял спрямо резултатите конкретно за България. Подобни служители са учителите, продавачите в магазин или консултантите в търговските вериги.

Така около 12% от заетите в ЕС полагат тежък физически труд, като работа в строителството и прочее, което е с близо 4 процентни пункта по-висок резултат от данните конректно за България.

В отделните държави-членки на Общността има разлики по отношение на общите изводи в разглежданата статистика. Например мнозинството заети в Холандия (55%), Германия (54%) и Люксембург (52%) rработят предимно седнали. В същото време, висок дял в Литва (50%) и Гърция (46%) заемат работни места изискващи средна физическа активност.

Когато става дума за работа в изправено положение, лидери са Испания (43%) и Румъния (36%).

Страните с най-висок дял заети в сфери изискващи полагането на тежък физически труд са Гърция (22%) и Полша (16%).