В търсене на нисколихвени инвестиции, много хора търсят инвестиции в земеделските земи. Наистина ли обаче те са толкова сигурни? Тези въпроси коментира Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на Агрион, по време на панел Лични финанси на форума „Шумът на парите“.

Опитът, който имаме, показва, че инвестициите в земеделска земя са сред най-сигурните в страната. Цената й расте всяка година с 5%, на места - до 10%. Допълнително имаме и сигурна доходност от рента - отново 5-10%.

Всичко това прави земята сигурна и стабилна инвестиция с ниска волатилност. Сами можете да си направите сметката за 10 години, с доходност 5-10% и покачване на цената, каква възвръщаемост ще имате, заяви още Георгиев.

Хубавото на тези инвестиции е, че не ти трябва голям финансов ресурс, добави още той. По думите му инвеститор може да закупи и 10 декара земя, от която веднага да започне да получава доходи. Експертът съветва обаче преди това той да се обърне към специалист, който може да го насочи към определено землище и особеностите му.

Земята в България има различна доходност в различните краища, каза още Анатоли Георгиев. Той добави, че понякога земя за 500 евро може да не е изгодна инвестиция, каквато би била такава за 1000 евро, ако е качествена.

Като предимство изпълнителният директор на Агрион изтъкна, че от тази инвестиция се излиза лесно, особено ако землището и арендаторите са правилно подбрани.

Важно е да познаваш пазара и динамиката му. Всяка година се търгува много земя, пазарът е добре развит, неслучайно расте всяка година, а доходността е висока и стабилна, добави той.

На въпрос за това колко сигурна е инвестицията в земеделска земя за един малък инвеститор, Георгиев коментира, че на първо място, той трябва да разбира продукта, в който влага парите си, да знае как да управлява активите си и да има разбиране за целия процес.

Държавните регулации също имат влияние върху земеделския бизнес, отбелязва той. Като пример Георгиев посочи Новата селскостопанска политика, която цели да подпомогне малките стопани и дребните стопанства, да ограничи големите да завладеят пазара.

Според него обаче у нас този процес би бил по-трудно осъществим, предвид ситуацията в повечето български села. Все пак ЕК ще насочи основната си политика към малкия земеделец, да получи повече икономически и финансови стимули.