Банкерът на 2018 г. Георги Заманов беше един от участниците в 10-ото издание на Шумът на парите, провело се на 16 и 17 април в София.

Главният изпълнителен директор на Алианц Банк заяви, че лихвите по кредитите зависят основно от лихвите по депозитите и връзката между тях е пряка.

Малко повишение на лихвите по депозити за икономика от нашия мащаб, където това е единствената алтернатива за спестяване на хората, би било здравословно. Дали това ще се пренесе напълно и кога в лихвите по кредитите – времето ще покаже, но със сигурност няма да е есента на тази година, посочи той.

Плюс това българската икономика е доволно отворена и това, което става и ще става в Европа и САЩ, рано или късно ще дойде и у нас, прогнозира банкерът.

Влизането в еврозоната ще е повече плюс за нас и би отворило вратата за много български компании не само да имат достъп до капиталовите и пазарите на облигации навън, но би им дало и повече сигурност за това, че са от едно по-голямо семейство и ще могат по-лесно да оперират, без да имат валутен риск при производството.

Самото присъствие в чакалнята на еврозоната би трябвало да повтори успеха за икономическо развитие, какъвто имахме и при предприсъединителните програми на ЕС. Или иначе казано, само позитивният ефект на ниво психология на фирми и граждани би развил реалната икономика. Това неминуемо ще повлияе и на финансовия сектор – директно или индиректно, с по-големи обеми на кредитиране и с по-голяма устойчивост на лихвите, прогнозира главният изпълнителен директор на Алианц Банк.

А именно устойчивостта е основата – и на реалната икономика, и на финансовия сектор. Шумът на парите иска тишина, каза още той.

Твърдо вярвам, че финтех компаниите ще започнат да купуват банки, а не обратното“, заяви още Заманов. „Не заради това, че ние не искаме да го направим, а мисля, че те са малко по-бързо мислещи и действащи от нас. Ако трябва да направя една референция към полския пазар – M Bank там е започнала като чисто дигитална, купила е две традиционни банки и продължава да консолидира.

Спомнете си как изглеждаше един банков клон преди 20 г., каза още Георги Заманов. След нови 15 г. разликата ще е още по-голяма.

Конкуренцията между банките на пазара на недвижими имоти ще продължи и днес конкуренцията там на ниво лихви е много силна. Консерватизъм в добрия смисъл на думата трябва да е мотото за тази и следващата година, защото без него ще повторим кризата от преди 10.5 година.

Надявам се, че всички сме си взели урока и няма да го повтаряме, заяви още той.