Навярно няма да се изненадате, ако ви кажем, че много хора, борещи се с излишните килограми, се оплакват от липсата на резултати, въпреки положените усилия.

Някои се подлъгват по обещанията за бърз ефект, а други са изпробвали почти всичко, но желаната цел е останала далеч.

Когато става дума за грешки в режима на отслабващия, оказва се, че те са налице при мнозина. Дори е възможно да се повтаря една и съща грешка отново и отново, въпреки че диетата е друга.

1. Забравяте за размера на порциите
Нищо ново под слънцето – порциите са важни. Дори най-полезната храна, консумирана в неограничени количества, ще напакости на режима ви.

Ако сте жена на възраст 19-50 години, препоръчително е да консумирате на ден 6 порции зърнени храни (една порция е равна на филия хляб, например), две и половина порции протеини (една порция е равна на 65 грама сготвено червено месо, 80 грама сготвено пилешко, 100 грама сготвена риба, 2 яйца или пък 170 грама тофу), две и половина порции млечни продукти (една порция е чаша мляко, например), две порции плодове (една порция е един банан, две кивита или чаша горски плодове) и пет порции зеленчуци (една порция е равна на чаша сурови или половин чаша сготвени зеленчуци).

2. Саботирате времето за леки закуски
Една лека закуска може да провали диетичния ви режим или пък да го подпомогне. В моменти на остър апетит можете да направите грешка, ако се протегнете за чипс, шоколад или пък близалка.

3. Пиете прекалено много
Алкохолът съдържа калории, които вероятно подценявате. Една напитка ви снабдява с приблизително 70 калории.

23 храни, които НЕ съдържат калорииЗащото ги изгаряте, докато ги ядете

4. Имате настройка за отслабване или пък нямате изобщо такава
Понеделник е. Диетата започва. Направили сте си овесена каша и чаша кисело мляко за закуска. Предвидили сте пакетче с 10 бадема и една ябълка.

След това ще ядете салата за обяд. А за вечеря сте подготвили риба, която остава само да изпечете, когато се приберете.

Това, което не сте предвидили в плана, е, че колегата има рожден ден. Едно парче торта?

5. Не се движите достатъчно
Движението е ключово в процеса на отслабване и поддържане на здравословно тегло. Докато тренирате, вие черпите енергия и се потите. Освен това градите мускулна маса, която изисква повече енергия и ускорява метаболизма.

Това преимущество е ценно, когато искате да свалите излишните килограми.